fbpx

Zveřejněno: 10. 11. 2017

Jedna z nejtěžších věcí na vztahu je být pravdiví v tom, kým skutečně jsme. Máme tolik různých přesvědčení a nánosů z minulosti, že svou vlastní podstatu často nevidíme, nebo se ze strachu z odmítnutí či odsouzení snažíme stylizovat do nějaké role, ve které poté nejsme spokojení. Naštěstí existuje možnost, jak to změnit.

Při budování vztahu chceme často na partnera zapůsobit tak moc, že najednou zapomeneme být sami sebou. Dobře to ve své knize Rok vědomého života popisuje Gay Hendrick: „Původní růžová záře už trochu vybledla a vy teď možná svému partnerovi chcete předvést, co všechno děláte a co dokážete. Třeba uvaříte partnerce složitou večeři, abyste dali najevo, že se o ni umíte dobře postarat, a ona si s vámi půjde zahrát basketbal, aby vám ukázala, jakou má sílu a jak je šikovná.“ Prosté „bytí“ ve vztahu už přestává stačit a přesunujete se do tzv. fáze „dělání“, která však může mít svá úskalí.

shutterstock 732319027

Kniha Rok vědomého života vám pomůže být uvědomělejší a pravdivější k sobě i druhým.

Past předstírání

Právě v tomto období byste si totiž měli dávat pozor, abyste nesklouzli jen ke snaze se zalíbit a naopak si zůstali věrní. Autor doporučuje klást si následující otázky: „Jakými činnostmi chcete na svého partnera zapůsobit? Jsou to věci, které vám samotným dělají radost a baví vás, nebo je to něco, co jste vždycky dělali, protože jste přesvědčení, že je to pro ostatní důležité, nebo to víc vystihuje roli, kterou se snažíte hrát? Přemýšlejte o tom, jak se dát svému partnerovi pravdivě poznat a nechytit se do pasti, v níž děláte to, co není v souladu s tím, kým jste.“

Změna programu, změna života

Gay Hendrikcs o svém díle tvrdí, že díky jeho 365 úkolům, postřehům a zamyšlením se nad životem dokážete změnit své osobní nastavení. Obecně známou pravdou je, že když se pokoušíte zavést do svého života nějaký nový návyk, trvá to zhruba 21 dní, než na něj začnete pravidelně automaticky myslet. A po šesti týdnech se dá říci, že jej máte pod kůží, a jeho absence vám bude chybět. Týká se to cvičení, sportování, učebních plánů, ale také změn myšlenek, vědomí a samozřejmě i vztahů.

Díky tomuto programu, který prý mění vědomí a náhled na svět, možná najdete a upevníte své místo na světě. Budete si více uvědomovat své tělo a roli ve vztahu k okolí, také to, co popíráte, jak události prožíváte a v čem vás ovlivňují vaše emoce.

Kniha Rok vědomého života vám na této cestě k vlastnímu já pomůže. Každý den ukáže na důležitou oblast vašeho života, nad níž byste se měli zamyslet, a postupně tak budete silnější, uvědomělejší a pravdivější k sobě i druhým. Vždyť i vy sami byste si asi raději vybrali partnera opravdového než věčně předstírajícího.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...