fbpx

Zveřejněno: 8. 6. 2017

V Česku je již téměř milion podnikatelů, kteří si svou činností skutečně vydělávají. Podle České správy sociálního zabezpečení stoupl počet těchto lidí mezi roky 2015 a 2016 o dvacet tisíc. Jak píše Robert Vlach ve své knize Na volné noze, být pánem svého času má své výhody, na druhou stranu představuje poměrně velké riziko, že vaše příjmy nebudou takové, jaké jste očekávali.

Pětadvacetiletá Alice, která se živí jako copywriterka, má zkušenosti „z obou stran barikády“. „Dlouhou dobu jsem fungovala v klasickém zaměstnaneckém poměru. Tato forma práce je osvobozující v tom, že se o vás zaměstnavatel v mnoha ohledech postará. Odpadají starosti s daňovým přiznáním. Máte nárok na placenou dovolenou. Nemusíte mít tak silnou vůli,“ říká dnes. „Bič zaměstnavatele vás zkrátka donutí každé ráno vstát a dorazit na šichtu. V každé práci jsem přesto po čase přestala být spokojená. Mnohdy to bylo i vlivem jiných okolností (neshody s vedením, špatná volba práce), poté, co jsem přešla na volnou nohu, jsem si uvědomila, že mi zkrátka nevyhovuje pracovat od pondělí do pátku od osmi do pěti,“ dodává.

freelance2

O tom být freelancerem sní mnoho lidí. K tomu je zapotřebí nejen odvaha, ale i disciplína

Svoboda a sebedisciplína

„S čistým svědomím bych ale přechod na volnou nohu nedoporučila nikomu, kdo se na to necítí,“ varuje copywriterka. „Volná noha má jistě řadu benefitů, můžete například více podřídit pracovní režim vlastním potřebám. Nikdy jsem nebyla ranní ptáče, a pokud to není nutné, pracuji raději dopoledne nebo v noci. Kdykoliv potřebuji, mohu si například udělat prodloužený víkend. Někdy je ale práce opravdu hodně. Když jste živnostník, váš příjem závisí na tom, kolik máte zakázek. Chcete-li, aby se vám volná noha skutečně finančně vyplatila, odmítáte zakázky jen tehdy, je-li to nezbytně nutné. Potom se snadno stane, že po příjemném prodlouženém víkendu pracujete následující týden i dvanáct hodin denně. Sejdou se uzávěrky, víte, že když nedodržíte termín, zadavatel s vámi příště nemusí chtít spolupracovat a na tento nápor je třeba se psychicky obrnit.“

Kancelář i doma

Dalším kamenem úrazu může být volba pracovního prostředí. Zaměstnanecký poměr (ačkoliv ne vždy to platí stoprocentně) vám rozděluje den na pracovní a volný čas. Jakmile opustíte prostory kanceláře, víte, že nemusíte nic řešit. Ve chvíli, kdy pracujete z domova, tento stereotyp odpadá. Doma se zabýváte pracovními záležitostmi, domácími pracemi nebo třeba dalšími členy domácnosti. Je nutné si hned na začátku vymezit s partnerem nebo spolubydlícím jasné hranice. To, že jste doma, neznamená, že nemáte co na práci. Naopak máte jí stejně nebo mnohdy ještě více než váš partner, který dochází do zaměstnání. Budete-li se v průběhu dne snažit postarat o celou domácnost, protože přece máte vše po ruce, snadno se stane, že nebudete pracovat prakticky vůbec. V případě, že jste typ člověka, který má neustálé nutkání uklízet, rozptylovat se různými věcmi apod., popadněte počítač a odeberte se raději do kavárny nebo do coworkingového centra. To se mimo jiné hodí, když máte zároveň malé děti. Mnohde nabízí hlídání za velmi výhodné ceny.

frelance

Kancelář doma - to je jedna ze stinných stránek práce na volné noze

Musíte ji milovat

Měli byste si rovněž uvědomit, jak moc máte svou práci rádi. Ve chvíli, kdy vám odpadá autorita šéfa a do práce se musíte „dokopat“ jen vy sami, bude to mnohonásobně snazší, pokud svou práci opravdu milujete. „Posedlost vlastním oborem či řemeslem je přirozenou součástí profesionální práce a jen těžko narazíte na špičkového experta, který není aspoň občas tak trochu blázen do toho, co dělá,“ tvrdí zakladatel portálu www.navolnenoze.cz a autor knihy Na volné noze: Podnikejte jako profesionálové Robert Vlach.

Peníze, peníze, peníze

Jedním z argumentů, proč jít na volnou nohu, je šance na vyšší výdělek. „Pokud píšete texty jako já a máte pocit, že byste jich v práci stihli daleko více, možná stojí za zvážení, zda si nenechat platit za každý jednotlivý text externě,“ potvrzuje Alice. „Velmi ale záleží na vašem oboru, na tom, kolik zakázek máte šanci sehnat, a samozřejmě na vašich zkušenostech. Sama jsem tuto potencionální nejistotu řešila tak, že jsem si domluvila malé úvazky v dalších redakcích ještě předtím, než jsem zcela opustila své zaměstnání. I kdybyste se nakonec rozhodli na volnou nohu nejít, určitě se vyplatí absolvovat pár pohovorů a zjistit, jaký je o vás na trhu zájem.“

Výdělky v jednotlivých měsících bývají na volné noze různé. Nepodnikla bych tento krok, pokud bych na účtu neměla dostatečnou finanční rezervu, kdyby se mi náhodou v prvních měsících příliš nedařilo. Dále je třeba počítat s tím, že dovolenou vám již nikdo nevyplatí. Na druhou stranu se nemusíte příliš omezovat v tom, kdy si ji vyberete, případně není problém vzít s sebou notebook i k moři a pár hodin za týden si odpracovat z pláže,“ doplňuje copywriterka.

freelance3

I při této práci je vhodné myslet na zadní kolečka

Vyplatí se to?

Nakolik se vám volná noha ve výsledku vyplatí, vám bohužel dopředu nikdo neřekne. Zamyslete se jak nad svými odbornými, tak psychickými schopnostmi. Bez dostatečné sebedisciplíny na volné noze zakrátko zkrachujete. Je potřeba si vyhradit čas na práci. Minimálně na začátku ale potřebujete také hodně prostoru na shánění zakázek. Administrativu spojenou s posíláním faktur se zakrátko naučíte. Vybírejte však subjekty, se kterými budete spolupracovat pečlivě, abyste nakonec nepracovali zadarmo. Řada lidí naopak přechází z režimu volné nohy do zaměstnaneckého poměru, protože hledá stabilitu a klid. Je jen na vás, jak se ve své životní situaci rozhodnete. V každém případě svou volbu pořádně promyslete.

Čtěte také:

Má kniha je v podstatě destilátem podnikatelských zkušeností stovek profesionálů, tvrdí autor bestselleru

Jak najít práci a neohnout přitom záda?

Nepříjemné otázky personalisty? Tohle na něj zabere!

 

foto: Shutterstock, zdroj: Robert Vlach: Na volné noze

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...