fbpx

Zveřejněno: 3. 1. 2018

O metodě RUŠ (Rychlá a účinná změna skutečnosti) jsme nedávno mluvili s hudebníkem, podnikatelem a terapeutem Michalem Novákem. Jak metoda vznikla a kdo ji vlastně vymyslel? Jak nám pomáhá v orientaci ve svých vlastních myšlenkách a jak díky ní ovlivňovat negativní pocity?

Metoda RUŠ vychází z teze, že nejdominantnější vzorce, které řídí naše jednání, se utvářejí zhruba do patnácti let našeho života a poté už se víceméně nemění. Přes tyhle vzorce a programy přemýšlíme, přijímáme názory druhých, učíme se i pracujeme.

Metodou RUŠ můžeme jednotlivé programy odhalit a maximálně rozvíjet svou osobnost tím, že v sobě postupně odstraníme všechny negace, které nám brání naplno rozvinout svůj potenciál, skryté schopnosti a vlohy.

Česká cesta terapie

Terapie, jejímž autorem je terapeut Karel Nejedlý, vychází ze dvou jednoduchých zásad. Tou první je fakt, že nepříjemné pocity vznikají vždy po určité myšlence. Druhá navazující zásada říká, že jakákoli situace není sama o sobě dobrá ani špatná. Je neutrální. Teprve naším pojmenováním – tedy po myšlence – se připojí nepříjemné či příjemné pocity, anebo zůstanou neutrální podle toho, jakou myšlenku si svobodně zvolíme. 

Karel Nejedlý tvrdí, že pokud se naučíte dobře vnímat svůj vnitřní svět, tedy uvědomovat si svoje pocity a změny ve svém těle, můžete obráceným postupem (jaká myšlenka mi způsobila tento pocit?) onu prvotní myšlenku najít a vyčistit („vyřadit“, vyrušit ze svého života). Chce to ovšem určitou praxi. Sezení s terapeutem může trvat i několik hodin. Nečekejte ale terapii, kdy ležíte na sofa, mluvíte a mluvíte, terapeut si něco zapíše a pak vám řekne, co to všechno znamená. Terapeut RUŠ vás jemně vede, hlavní aktivní roli však hrajete vy. Připravte si proto pořádnou dávku odvahy i energie.

profimedia 0307563494

Sezení může trvat i několik hodin. Připravte si pořádnou dávku odvahy a energie.

Ponořit se do minulosti 

Metodou RUŠ aktivně zpracováváte své naučené programy a vzorce, což obnáší mimo jiné nutnost ponořit se do své vlastní minulosti. Když najdete zdroj svého chování, které mohla spustit jedna jediná myšlenka vycházející z konkrétní situace, začnete s ním aktivně pracovat. Nahlížíte na situaci z perspektivy člověka, který už jí prošel, nemusíte se bát, že se bude opět opakovat. Ale je dobré ji vyčistit, odpustit všem aktérům a přijmout, že se stalo něco nepříjemného. A pak tu situaci jednoduše vypustit z hlavy, nechat ji jít. 

„Strachy, obavy a ponaučení, že věci musí být ‚nějak‘ a ne jinak, si neseme od svých rodičů a blízkých. Je to zakotveno hluboko v nás. Jenomže ono to tak vůbec nemusí být a my můžeme procitnout z toho balastu, který nás drží a nechce nás pustit,“ říká Karel Nejedlý.

Hlavní výhodou metody je její rychlost, už během jednoho sezení můžete odstranit celý problém, ať už je tělesný, emoční nebo myšlenkový. Chce to ovšem vědomou, logickou a cílenou práci se sebou samotným. Problém najdete, pojmenujete, přijmete a on pak zmizí. Mimochodem, vyščistit si tělo, duši i mysl na začátku roku není vůbec od věci.

foto: Shutterstock, Profimedia, zdroj: Metoda RUŠ, Karel Nejedlý

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...