fbpx

Zveřejněno: 21. 11. 2017

Návodů na to, jak zvýšit osobní efektivitu a zlepšit náladu, jsou tisíce. Kdo se v tom má vyznat? Je tu ale jedna praktická věc, kterou můžete udělat okamžitě a jakmile s ní začnete, divil bych se, kdybyste chtěli přestat. Obvykle se tomu říká flow-lístek. Co je tedy na něm tak "zázračného"?

Flow-lístek si píšu od června 2013 a byla to zřejmě ta nejlepší rada, jakou jsem na konzultacích s GrowJOB dostal. Je to totiž ten nejefektivnější a zároveň nejjednodušší způsob, jak předcházet splínům a uvědomit si hodnotu svého života.

V roce 2009 dostal americký psycholog Martin Seligman za úkol snížit zarážející počty výskytu posttraumatických stresových poruch, depresí a s tím spojených sebevražd v americké armádě. Když tamní – vysoce stresující – prostředí prozkoumal, doporučil jednoduchý experiment: každý voják si bude vést "pozitivní deníček". Ten spočívá v tom, že si každý den zkrátka zapíše něco, co se mu přihodilo a bylo spojeno s pozitivní emocí, stačí maličkost.

shutterstock 323505647

V Americe tato metoda pomohla zachránit mnoho životů.

Záchrana životů

Lidský mozek je nastavený tak, že podle aktuální nálady hodnotíte celý svůj život. Cítíte-li se právě teď špatně, berete zpětně všechno ve svém životě negativně, když jste dobře naladěni, je to naopak.

Mozek je navíc díky svému historickému vývoji spíše orientován na vyhledávání negativních informací a rizik a potlačování těch pozitivních, což nám dříve umožňovalo přežít. V dnešní době jsme však kvůli médiím neustále bombardováni špatnými zprávami, a tak jsme vytrénovaní k tomu, že si pamatuje z minula to horší. I proto se vám možná nechce ráno z postele, i proto jste zatím neuskutečnili své velké plány. Metoda flow-lístku napomáhá výše zmíněným jevům nepodléhat.

U amerických vojáků tato „deníčková terapie“ splnila svou záchrannou misi: do několika měsíců sebevraždy v armádě téměř vymizely, a Seligman tak pomohl zachránit řadu životů.

Proč již za 30 minut?

Jednak jsem vás chtěl nadpisem trochu motivovat… a jednak je to pravda. Přibližně 5 minut strávíte čtením tohoto článku. Dalších 10 minut o tom budete přemýšlet... A zbývajících 15 minut máte na obstarání pomůcek. Tužku, předpokládám, už máte.

shutterstock 568035592

Lidský mozek je nastavený tak, že podle aktuální nálady hodnotíte celý svůj život.

Jak psát?

Pište, jak chcete. Ale zkuste to takto: každý večer vyberte tři věci, které vás potěšily. Velké i malé. Pracovní i osobní. Doma i venku. Opravdu cokoli. Tři emoční oříšky pro váš limbický mozek. Pro rozvolněné víkendy jsem si stanovil výjimku: píši vždy jen jednu věc.

Doporučuje se u každého dne ještě zaznamenat „emoční skóre“ (od 1 do 10). To já už nedělám, celý můj flow-lístek je vlastně „desítkou“.

V čem mi flow-lístek pomohl?

V mnoha věcech. A to i přesto, že jsem první týdny (ne, vlastně celé měsíce) jen do deníčku psal a zpětně ho nijak nepročítal. Prostý pohled na něj mi stačil – věděl jsem, že „to tam všechno je“. Chápete? Flow-lístek mi zvedl dlouhodobě náladu už jen tím, že jsem ho psal.

A teď si představte, že si flow-lístek píšete a po několika měsících si ho začnete pročítat – záznamy den za dnem. Pak budete frázi „hrabání se v minulosti“ spíše milovat.

shutterstock 696962812

Flow lístek je nejlevnějším antidepresivem.

Výběr toho nejlepšího

Dejme tomu, že sedím v kavárně, přisedl si ke mně splín a najednou je mi nějak smutno. Tak vytáhnu flow lístek a namátkou čtu záznam – například z pondělí 29. července: 

  • Nečekaně se mi podařilo vstát před šestou, začal jsem makat a udělal toho do oběda hrozně moc. Produktivní Otto.
  • U Avie jsem ze schodů pomohl paní s kočárkem a oba jsme se na sebe příjemně usmáli.
  • Na koupáku mě náhodou oslovil fajn borec, kecali jsme o hodech ve Svatobořicích a dal mi ve sluchátkách poslechnout Dvořáka.

No a co, že to občas zní jako Mirek Dušín. No a co, že se musíte občas pochválit. Nikdo jiný to za vás neudělá!

A to jde jen o jeden den. Nedávno jsem si pročítal „červen až září“. Uf! To bylo hotové emoční tsunami. Nevěřil jsem vlastním očím, jak parádní bylo moje léto 2013.

Znamená to, že mám život Supermana a jsem Pan Dokonalý? Nikoli. Určitě se mi od června do září stalo i hodně obyčejných, nudných, nezáživných a trapných věcí. Ale jejich seznam si zkrátka nedělám. Nemám proč. Nechávám je ze svého života odplynout. Sbohem a šáteček.

Levné a účinné antidepresivum

Každý řádek ve flow-lístku mi okamžitě přesně připomene pocit, jak jsem se tehdy v dané situaci dobře cítil – klidně i půl roku zpět. Myslím, že je tím nejlepším (a nejlevnějším) antidepresivem, které v ČR seženete. Ani se nemusíte radit se svým osobním lékařem. Má dlouhodobý záběr bez vedlejších účinků. Osobně otestováno.

Tak a teď se dívám… za necelou hodinu jsem sepsal tento parádní článek. Mám ze sebe radost. Večer si to musím napsat do flow-lístku.

foto: Shutterstock, zdroj: GrowJOB

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...