fbpx

Zveřejněno: 19. 10. 2017

Emoce, všichni je máme a velmi dobře známe. Jsou totiž naprosto běžnou součástí našich životů. Ovšem i tak nás mnohdy mohou nepříjemně zaskočit. To má pak za následek jediné, nepříjemnou komplikaci dané chvíle. Naučte se je mít pod kontrolou a nedovolte jim vás ovládnout.

Emoce byly a jsou velmi zajímavým procesem, který upoutává především odborníky z řad vědců. Tak tomu bylo již ve starověkém Řecku a Římě. Například Aristoteles se domníval, že emoce sídlí v srdci, proto nás tak perfektně ovládají. Tuto domněnku však vyvrátil slavný lékař Galén, který jako první naznačil vztah mezi emocemi a mozkem. Jenže jeho tvrzení nikdo moc nevěřil. Dnes už ale dobře víme, že souvislost emocí s mozkem je skutečně nezpochybnitelná.

smich shutterstock 421986769

Umět rozlišovat je jedním ze základních pilířů spokojenosti.

Naučte se emoce rozlišovat

Je mnoho emocí, které člověk pociťuje. Zvládat je třídit je základním kamenem úspěšného a především pak spokojeného života bez hlubších psychických výkyvů. Existuje několik základních emocí, jako jsou strach, hněv, radost, smutek či starost. Všechny ale mají desítky dalších odstínů. Až budeme schopni přesně stanovit, v jakém emočním rozpoložení se nacházíme, můžeme v práci s našimi pocity pokračovat.

Vraťte se do dětských let 

Jsme sice již dospělí jedinci, ale ten, kdo se chce dostat do emoční rovnováhy, by si v sobě měl neustále uchovávat kousek dítěte. K práci s emocemi je totiž zapotřebí zejména intenzivní myšlenka a konkrétní obraz. Což právě děti perfektně umějí. Vždyť si vezměte, jak je dětská fantazie úžasná, a schopnost představovat si jakbysmet. Až se vám tedy někdo bude smát, že se chováte nedospěle, je to kladný bod pro vás. Jste na nejlepší cestě k zvládání emocí.

Přijímejte vlastní chyby

Je velmi jednoduché svést něco na druhého. Každý z nás to jistě nejednou udělal. Klíčem k úspěchu při očistě lidské duše je však schopnost připustit si, že za své pocity si můžeme sami. Okolí k nám pouze vysílá určité vjemy, které v nás probouzejí naše vlastní emoční slabosti. Až si tedy příště pomyslíte „On mi ublížil“ či „Ona za to vše může,“ uvědomte si, že druzí nás mohou popichovat, provokovat, ale jsme to my, kdo na tyto podněty reaguje. Především naše vlastní slabiny.

radost shutterstock 298731920

Každá emoce má svůj vlastní obraz. Například radost je spojena se sluncem.

Emoce jako puzzle

Jak už bylo zmíněno výše, emoce si můžeme vizualizovat. Zdá se to neuvěřitelné, ale každá emoce má svůj přírodní obraz, svůj živel. Třeba taková radost je spojena s ohněm nebo sluncem. Smutek s kovem a kamenem, starost se zemí či hlínou, strach s vodou a také s blátem či sněhem. Agresi charakterizuje živel větru nebo obraz bujného, rostoucího stromu. Pokud některá z emocí ve vašem životě převládá nebo vás nepříjemně zaskočí, na nic nečekejte a začněte s nimi pracovat. Utlumte je tím, že se naladíte na vlnu jiných emocí. Vzorový příklad – smutek lze odehnat tím, když si představíme plápolající oheň nebo cokoli spojeného se zlatem. Uvidíte, jak nad smutkem zvítězí čistá radost.

Život je nejlepším učitelem

Je váš život chaotický a nevíte, jak mu nastolit řád? Můžete se to naučit. Poslouží vám k tomu knihy. Naleznete jich nepřeberné množství, ale je dobré si pečlivě vybírat. Chcete-li zvládnout své emoce, poohlédněte se po takových, které kromě teorie nabízejí praktická cvičení. Jednou z nich je například publikace Jak zvládat emoce pomocí živlů, což opravdu funguje. Útlá knížka je z pera Ing. Vladimíra Jelínka, spoluzakladatele úžasné detoxikační metody CIC. Díky ní se naučíte pracovat se živlovými obrazy, osvojíte si základní charakteristiku jednotlivých emocí i jejich projevy. Snadno tak vstoupíte na cestu, která vás dovede k citové stabilitě. A po tom přece touží každý z nás.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...