fbpx

Zveřejněno: 11. 9. 2017

Co kdybychom vám řekli, že být šťastný je stejně jednoduché, jako se naučit jezdit na kole? Matthieu Ricard tvrdí, že to jde, a my známe jeho recept na spokojený život.

„Nevidím vše růžově, ale výkyvy života zvládám s velkým nadhledem,“ tvrdí o sobě muž, který byl označen vědci jako nejšťastnější člověk na světě. Podle něj je největší problém soudobé společnosti, že neumí hledat štěstí, popřípadě neví, kde ho hledat.

 Tím, že neustále analyzujeme svou minulost, popřípadě se až moc zbytečně díváme do budoucnosti, neumíme využívat potenciál chvíle, která nás může naplňovat. Žití mimo „tady a teď“ nás pak uvozuje do emočních stavů, které přebíjejí sílu a kouzlo okamžiku. Na rozdíl od potěšení, které se vyčerpává, jak ho zažíváte, štěstí je dovednost a kultivuje. My všichni máme potenciál. Musíte přezkoumat, co přispívá k rozkvětu ve vašem životě. V buddhismu říkáme, že hlavní příčinou neštěstí je nevědomost.

Chvilkové potěšení? To není ono!

Lidé se umí radovat. Většinou ale jen krátkodobě. „Být spokojen je o zvýšení své výchozí hodnoty,“ říká Matthieu a dodává: „Nejde o hledání náhlých euforických vzplanutí. Prvním krokem je naopak si uvědomit, že se chcete zlepšit, že svět není katalogem zásilek pro naše fantazie a touhy a že máme relativně omezenou kontrolu nad těmito přechodnými, iluzorními podmínkami.“

nejstatnejsimuz

Je nutné odstranit zejména emoční jed. K tomu pomůže pravidelná meditace.

Předpokladem pro nalezení štěstí je odstranění duševních toxinů. Mezi ty patří nenávist, posedlost, závistivost, hamižnost, arogance nebo namyšlenost. Cestou, jak tento odpad odstranit, je meditace a komunikace s vlastní myslí, protože způsob, jakým mysl interpretuje svět, je rozhodujícím prvkem při určování kvality každého okamžiku, který přichází. Čím víc přinášíte do mysli altruistické myšlenky, tím menší je prostor pro opak. 

Třicet minut se svou myslí

„Půlhodinová denní meditace vám otevře obzory,“ tvrdí dále Matthieu Ricard. Pomocí meditativních technik se naučíte třídit svoje myšlenky a svoje pocity. Dokonce i studie ukázaly, že meditace v kombinaci s kognitivní terapií může pomoci lidem trpícím těžkou depresí a snížit riziko relapsu až o 40 %.

Jak začít meditovat? Ideálně pomalu a postupně. Ze začátku stačí jen 2 minuty denně. V tomto stavu setrvejte klidně týden. Nastavte si také rituál, kdy meditovat budete. Zda ráno po probuzení či večer před spaním. Tuto dobu svědomitě dodržujte. Návod, jak začít, najdete i níže ve videu, které vás provede krok za krokem technikou i analyzováním vlastních pocitů.

Index štěstí

Nadační fond Šťastné Česko si dokonce nechal míru štěstí v České republice změřit, a to ve spolupráci s předním českým sociologem a též zakladatelem agentury STEMARK Janem Hartlem. Trend měřit namísto hrubého domácího produktu hodnotu hrubého domácího štěstí převzali ideátoři projektu od Bhútánu. Výsledky pro vás redakce monitoruje. Jejich výsledky též budeme uveřejňovat v jednom z našich ústředních témat, o těch můžete jako čtenáři hlasovat na našem facebooku. 

foto: Shutterstock, Twitter, Youtube, zdroj: Esquire-UK, Youtube, Zen Habits

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...