fbpx

Zveřejněno: 17. 8. 2017

Konečně máme první přímý důkaz, že naše nálada významně mění způsob, jakým pracuje náš vizuální systém a jakým filtruje informace přicházející z okolního prostředí. Takzvané růžové brýle už tedy nejsou jen pouhou metaforou, ale vědecky potvrzeným faktem.

Vědecký tým z univerzity v Torontu použil magnetickou rezonanci, aby odhalil, jak náš vizuální kortex zpracovává smyslovou informaci v závislosti na dobré, špatné nebo neutrální náladě. V závislosti na cílech výzkumu byla skupina dobrovolníků rozdělena na tři skupiny, kterým byla promítnuta řada snímků vyvolávajících pozitivní, negativní nebo neutrální rozpoložení. Následně jim dobrovolníci ukázali kompozitní obraz – v jeho centru byl obličej, pozadí pak tvořily obrazy domů. Účastníci byli požádáni, aby pozornost věnovali centrálnímu obrazu a snažili se určit pohlaví zobrazené osoby.

sranda shutterstock 556760875

Díky dobré náladě můžeme vnímat svět v širších souvislostech.

Více informací díky dobré náladě

Všechny tři skupiny dokázaly splnit svůj úkol a soustředit se na tvář v centru obrazu. Účastníci v dobré náladě však na rozdíl od ostatních získali za krátký čas mnohem více informací. Jejich mozek detailně zpracoval nejen obličej, ale i okolní obrazy domů. Špatná nálada naopak možnost zpracovat obrazy v pozadí naprosto zablokovala. Jak se ukázalo, takzvané růžové brýle nejsou o zabarvení, ale o rozměrech našeho výhledu na okolní svět. „Dobrá a špatná nálada doslova mění způsob, jakým náš vizuální kortex funguje a jak vidíme. Studie ukazuje, že v pozitivní náladě získává naše vizuální kůra více informací, zatímco ta negativní vede k tunelovému vidění,“ potvrzuje profesor psychologie Adam Aderson.

spatna naladicka shutterstock 397094602

Negativní emoce omezují naše soustředění na negativní věci.

Začarovaný kruh škarohlídů

Dobrá nálada tak doslova zvětšuje velikost okna, kterým se díváme na svět. Vede k tomu, že věci vidíme z globálního hlediska, v souvislostech. Díky pozitivnímu naladění dokážeme rychle zpracovat větší množství objektů z našeho prostředí, což je výhodou v drtivé většině životních situací. Jediným mínusem je vyšší riziko rozptýlení naší pozornosti. Špatná nálada udržuje naše vidění úzce zaměřené a neumožňuje integraci informací mimo naši přímou pozornost. Může tak spustit velmi nebezpečný začarovaný kruh. Naši pozornost pak poutají zejména negativní věci, které naši náladu zhoršují, čímž se dále zužuje naše vidění světa. Dobrou zprávou však je, že stejně cyklické je i vidění světa přes „růžové brýle“, kdy máme tendenci vidět stále více pozitivních věcí a tím rozšiřovat své obzory.

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...