fbpx

Zveřejněno: 16. 8. 2017

Říkáte si někdy, proč se v době, kdy víme o rizicích kouření a užívání alkoholu, najde stále dost lidí, kteří jim holdují v nadměrném množství? Podle výzkumu, který se zaměřil na americké vysokoškoláky, přišli vědci s jednoduchým vysvětlením: Stojí za tím naše touha, aby nás ostatní vnímali jako zábavné a společenské.

Výzkumníci se dotazovali amerických vysokoškoláků, kteří končili první semestr, zda se věnovali rizikovým činnostem, aby udělali dojem na ostatní. Konkrétně se vysokoškoláků ptali na to, zda užívali alkohol, drogy nebo tabák, bezohledně řídili, řídili pod vlivem drog či alkoholu, jeli s řidičem, který byl pod vlivem návykových látek, měli nechráněný sex, rvali se, prováděli kaskadérské kousky nebo zvedali nadměrné zátěže v posilovně.

Pro každou z těchto činností poté respondenti uváděli svůj obraz toho, jak chtěli zapůsobit, zda se snažili být "cool", společenští, odvážní, fyzicky atraktivní nebo opristě chtěli působit dospěle.

shutterstock 139825330

S cigaretou chceme ukázat, jak jsme v pohodě. Mnohdy to ovšem bývá naopak.

Zábavní opilci a pohodoví kuřáci

Tři čtvrtiny účastníků se přiznaly k tomu, že se alespoň jednou dopustily "nevhodného" chování z výše uvedeného seznamu. A to proto, aby zapůsobili na ostatní. Nejčastěji se uchylovali k pití alkoholu, nebezpečnému řízení a kouření.

Muži na rozdíl od žen také často předváděli kaskadérské kousky nebo zvedali nadměrnou zátěž. Jak chtěli účastníci zapůsobit, bylo velmi rozmanité. Pití bylo ale nejčastěji spojené s přáním vypadat zábavně a společensky, kouření zase s tím vypadat uvolněně.

Někteří dosáhli opaku

Výzkumníky dále zajímalo, zda rizikové chování vysokoškoláků vedlo k zamýšlenému efektu. V průměru se studenti domnívali, že byli mírně úspěšní, není však jasné, nakolik tento jejich dojem sdíleli ostatní. V některých případech tyto pokusy ale jednoznačně selhaly. Jedna ze studentek přiznala, že to přehnala s alkoholem a následně zvracela před spolužáky.

Vědci považují zjištění za důležitá především v oblasti prevence, která cílí nejčastěji na děti a mládež. Tyto programy se totiž nejčastěji zaměřují na zdravotní rizika např. v případě užívání drog, podle vědců ale můžou paradoxně přilákat ke drogám ty, kteří se budou ve třídě snažit působit jako rebelové. Prevence může být podle nich tudíž efektivnější, pokud zohlední i tuto motivaci k rizikovému chování.

Předvádí se i dospělí

Podle Psychologytoday.com je rizikové chování u dospívajících sice častější, rozhodně ale není jejich doménou. Dospělí ale často volí jiné formy, například když nevyhledají léčbu kvůli zdravotnímu problému, aby se vyhnuli rozpakům okolí, nebo zvedají na vlastní pěst kus těžkého nábytku, protože chtějí ukázat svou sílu.

Sebeprezentace dospělých může často ohrožovat i jejich zdravou výživu. Pokud si představíme typický večírek, pak se ženy budou snažit jíst spíše méně, aby ukázaly svou ženskost, a muži naopak budou mít tendenci k přejídání, protože si přejí vypadat jako "správní chlapáci".

Podle vědců není jednoduché se od toho, co si o nás myslí jiní lidé. oprostit. Často máme tendenci tyto obavy o naši sebeprezentaci přeceňovat v daném okamžiku, v dlouhodobém horizontu se ale ukážou jako málo významné. Pokud si tohle uvědomíme, máme šanci začít se chovat k sobě samým zdravěji a ohleduplněji.

foto: Shutterstock, zdroj: PsychologyToday.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...