fbpx

Zveřejněno: 11. 7. 2017

Každý člověk někdy v životě zažije vnitřní neklid. Chronické bolesti, nemoci, naštvanost kvůli manželské hádce nebo rozepři s rodiči. Podrážděnost z dětí anebo pracovní problémy. Jako byste měli roj včel přímo v hrudníku. Přinášíme metody, s nimiž tyto stavy překonáte.

Způsoby, jak zvládnout vnitřní neklid, zkoumala terapeutka Betsy Sansby z Minesoty. Starosti podle ní stačí k tomu, abyste nevydrželi sedět na jednom místě v klidu. Abyste nemohli ani spát.

Na to podle Betsy pomáhá vnitřní meditace. Její průběh si přitom zvolíte sami. Stačí si sednout k televizi a přepínat jednotlivé kanály, což člověka zaměstná. Nebo si zkusit uvařit jídlo a jím si zpříjemnit den.

Podle Betsy je také důležité nepříjemné situace neustále řešit. Zároveň si člověk musí najít čas na odpočinek a odreagování. Terapeutka doporučuje poslech hudby, sledování filmu, kutilství. Betsy Sansby také vybízí, aby lidé v případě vnitřního neklidu šli ven a dělali cokoli, co je napadne. Určit si blízké cíle a ty splnit. Tyto metody by podle ní měly pomoci, aby se člověk necítil bezmocně.

shutterstock 324181850

Pokud vám připadá, že jste na dně, zkuste zaměstnat mozek. A dělejte oblíbené věci.

Dejte si svolení ke změně

Mnoha lidem se stala nepříjemná věc, že uvízli ve vztahu, který nebyl šťastný. V manželství, které je nebo bylo zoufalé. Nebo se nedokážou přenést přes minulost. Je proto potřeba "změnit kanál".

Přesunout se přes problémy a vyřešit je jednou provždy, neměli bychom se těmito starostmi nechat pohltit. Po vyřešení problému je potřeba si určit cíle a plán, jak se k těmto cílům dobrat. Radost si uděláte tím, že je naplníme.

Fyzické potěšení

Fyzické potěšení pomáhá mysli a snižuje míru napětí, negativních emocí a stresu. Podle Betsy není třeba hned myslet na sexuální požitek, jenž je samozřejmě také prospěšný. Pomůže ale například také pustit si vodu z vodovodního kohoutku na ruce. Nebo masáž. Zabírá i smyslná vůně květin. Nebo cokoli, co je člověku příjemné.

Důležité je neustále pečovat o své fyzické i duševní zdraví. Relaxovat a cvičit. Je potřeba se udržovat v nějaké formě kondice, z níž pramení i čerstvá pozitivní a vyrovnaná mysl.

Náhled na život v očích druhých

Občas je dobré si představit, jak se na "váš život dívají druzí". Jak vás asi vnímají vaši blízcí. Co asi musí cítit, když vidí, jak žijete. Sami si můžete představit, jak by se na vás příbuzní dívali, kdyby byl váš život jiný. Nebo kdyby byl váš problém vyřešený.

Pokud je duševní stav člověka opravdu hrozivý a zužují jej deprese, úzkosti anebo pocity neklidu, měl by zkusit zaměstnat svoji mysl. Stačí ustlat postel nebo přerovnat knihy ve své polici. "Oddělte a roztřiďte poházený příbor. Prostě cokoli, co vás donutí logicky myslet anebo udržet pozornost," radí Betsy.

Kontakt se známými a oblíbenými místy

Je důležité udržovat kontakt s druhými lidmi a umět se s nimi bavit. Určitě nezaškodí jít do hospody na drink, dá se jít do kina nebo na jinou kulturní akci. "Je dobré vyhledávat společenský ruch. A také může k vnitřnímu klidu dopomoci nějaké zvíře. Pomazlete se s ním, komunikujte s ním a uvidíte, jak se budete cítit," podotýká terapeutka.

Podle Betsy také neuškodí, když člověk, který si připadá na dně, navštiví oblíbená místa, k nimž jej něco váže. "Mělo by to být něco hezkého a pozitivního. Běžte k rybníku nebo do vašeho oblíbeného lesa. Nebo můžete projít nějaké památky. Navštivte muzeum. Pomoci může park s dětmi a nebo klid na vašem dvoře či zahradě," dodává Betsy Sansby.

Život je podle ní někdy těžký a bez odreagování, sebeovládání a pozitivních vjemů v něm lidé jen těžko zvládánou překážky, které tu byly, jsou a stále budou.

foto: Shutterstock, zdroj: PsychologyToday

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...