fbpx

Zveřejněno: 2. 6. 2017

Britští výzkumníci přišli na to, že k plné spokojenosti bychom měli mít alespoň sedm hodin volného času denně. Je to podle nich dokonalá balance mezi prací a volným časem. Realita je však odlišná. Většina z nás má totiž pouhé čtyři hodiny a čtrnáct minut volného času za den.

Zní to neuvěřitelně, ale naprostou rovnováhu mezi prací a volným časem jsme podle výzkumu měli naposledy v roce 1995. Tato dokonalá balance se přitom čím dál více snižuje. Může za to dlouhá osmihodinová pracovní doba, přesčasy a v neposlední řadě také rozvoj informačních technologií.

prace balancovani

Vypnout z pracovního módu je v dnešní době opravdu těžké

Stále v pracovním módu

Výzkum ukazuje, že i když si většina z nás odpracuje svých osm hodin v kanceláři, díky smartphonům neustále kontrolujeme pracovní e-maily i ve svém volném čase. Činí to takto 82 procent pracujících.

„Dokonalá rovnováha mezi prací a volným časem nastává ve chvíli, kdy poté, co uděláme svou práci, dokážeme přepnout a užívat si volný čas. To je ale v době, kdy jsme neustále online, velmi obtížné,“ říká k tomu vedoucí výzkumu Matt Owen.

Dokonce i když jsme se svými milovanými, 47 % z nás je prakticky neustále online na sociálních sítích. Z průzkumu ale vyplývají i pozitivní fakta. 71 % Britů si stále ve volném čase užívá domácího vaření, pravidelně tráví čas se svou rodinnou 75 % z nich.

Jak z toho ven?

Možná nejsme schopni dodržet svých sedm hodin volného času. Měli bychom mít ale na paměti, že stres může až za čtyřicet procent všech našich pracovních neschopností. Máte-li náročnou práci, doporučují výzkumníci raději vypnout telefon, když trávíte čas se svojí rodinou. Stejně jako si plánujete svůj pracovní den, naplánujte si, co uděláte se svým volným časem. Lehnout si na gauč je sice v pořádku, ale nikoliv v případě, že budete většinu času kontrolovat e-maily na svém telefonu.

balanc prace

Kolik času strávíme skutečně se svou rodinou?

Dodržíte plán?

Výzkumníci vytvořili orientační plán, kolik času bychom si měli vyhradit na běžné denní činnosti. Budete schopni ho dodržet?

Snídáte ve spěchu? To je zásadní chyba. Britové spočítali, že snídaně by měla trvat každý den alespoň 22 minut. Podobný čas (21 minut) bychom si měli vyhradit na sprchování. Čas, který průměrně strávíme na cestách (např. dojížděním do zaměstnání), výzkumníci vyměřili na 1 hodinu a 26 minut. Pro řadu lidí by bylo možná nejtěžším bodem dodržet pouhých osmnáct minut, které máme za den maximálně strávit na sociálních sítích. Stejný čas přisoudil výzkum čtení novin nebo online zpráv. Pracovat bychom měli osm hodin a sedm minut. Pauza na oběd by měla trvat alespoň 53 minut. O něco více času – 1 hodinu a 6 minut – bychom si měli vyhradit na večeři. Stejný čas bychom si měli za celý den rezervovat jen čistě sami pro sebe. S rodinou a přáteli bychom měli trávit alespoň 49 minut denně. Tři čtvrtě hodiny denně bychom si měli vyhradit na naše životní plány, ať už se jedná o to, co si zítra koupíme k večeři, kam pojedeme na dovolenou nebo kam se chceme posunout dál ve své kariéře. Sledování televize a filmů by nám Britové povolili na hodinu a tři minuty denně. Za optimální dobu spánku považují sedm hodin a dvacet šest minut.

 Čtěte také:

Nechceme děti ani práci. Jaký je tedy návod na dnešní život?

Ty to dokážeš: Pochvala není jen pro děti!

Sociální sítě mění náš život. Jsme jejich otroky, nebo nám i něco dávají?

 

foto: Shutterstock, zdroj: EXPRESS

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...