fbpx

Zveřejněno: 4. 6. 2017

Asi každý někdy v tichosti přemýšlel nad nekonečností vesmíru a možná se vám do hlavy vloudila i vtíravá myšlenka o posmrtném životě. Pokud vás poté přepadla úzkost, strach, nebo dokonce panický záchvat, pravděpodobně trpíte apeirofóbií. Vaše mysl zkrátka nedokáže podobné představy vstřebat. Ale nezoufejte, tato psychická porucha se dá naštěstí léčit. 

Martin Wiener, profesor univerzity Georga Masona ve Virginii, naráží na problém, že mnozí lidé si nedokážou představit to, co bude následovat po jejich smrti. Myslí si, že budou žít nekonečný život, z něhož nebude návratu. „U osob, které trpí apeirofóbií, dochází k uvědomění, že po smrti budou žít navždy. Jakmile si to člověk snaží ve své mysli vykreslit, naráží na problém, že není možné představit si pojem navždy. Tento zážitek v něm poté vyvolává nesmírnou úzkost,“ vysvětluje profesor. 

vesmmir shutterstock 352172702

Apeirofóbie je psychická porucha, která způsobuje panický strach z myšlenek o nekonečnosti vesmíru a z toho, co nás čeká po smrti.

Hrůzy z nekonečného vesmíru přiznává na sociální síti i tato žena: „Ve srovnání s vesmírem jsme všichni bezvýznamní. Když začnu myslet dál za naši sluneční soustavu, moje myšlenky se automaticky zastaví, jako by mě chránily před nějakou formou panického záchvatu. Získávání informací o černých dírách by mi způsobilo několikadenní noční můry. Myšlenka na vzdálenost mezi galaxiemi je nesnesitelná.“ Rovněž jsou formy apeirofóbie, kdy jedinec trpí strachem ze samotného cyklu stárnutí. 

Dá se léčit, nebo alespoň potlačit

Tento druh psychické slabosti jde naštěstí léčit. Existuje množství léků, které člověka uklidní a potlačí příznaky. Může se aplikovat i kognitivně behaviorální terapie a někdy postačí jen pravidelně navštěvovat psychologa. Ten může apeirofóbikovi pomoci alespoň změnit pohled na kladené otázky, jež si postižený démonizuje. „Vím, že pro většinu křesťanů je myšlenka věčného života uklidňující. Pro mě ale ne. Nedokážu se s tím vypořádat. Ležím v posteli, přemýšlím o tom a mám pocit, že zešílím. Jsem si jistý, že moje manželka si o mně myslí, že jsem blázen. Mám úspěšnou kariéru, úžasné manželství a rodinu, ale tahle věc mě rozežírá,“ svěřil se muž na sociální síti.  

psycholog shutterstock 529084369

Mnohým apeirofóbikům postačí jen pravidelná návštěva psychologa. Důležité je nestydět se za to a nebát se o svém strachu mluvit.

Za vším hledejte moderní dobu

Jedním z hlavních spouštěcích mechanismů apeirofóbie je bezpochyby dnešní doba. Žijeme obklopeni moderními technologiemi, zcela odloučeni od své přirozenosti. Kdysi jsme byli spjati s přírodními energiemi a vesmírem, přičemž jsme smrt i to, co následuje po ní, brali pozitivněji – jako přirozenou součást života, který byl jen cestou k tomuto vyvrcholení. Mohli jsme prožít plnohodnotnější, zdravější život beze strachu a fóbií.

Čtěte také:

Účinná pomoc od problémů začíná přijetím

Většina lidí žije v zóně bezpečí. Kde jste vy? 

Máte strach z budoucnosti? Otevřete se přítomnosti

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...