fbpx

Zveřejněno: 5. 4. 2017

Založit si vlastní blog vyžaduje velkou dávku kuráže, hrstku zodpovědnosti a špetku sebedůvěry. Pokud svůj onlinový deník namícháte přesně podle receptu, může vám pravidelné zapisování vlastních myšlenek přinést velmi kvalitní ovoce. Pojďte se s námi podívat na výhody i úskalí internetové zpovědi.

Psaní deníku je považováno za jeden z nejúčinnějších nástrojů duševní hygieny. Díky němu lépe poznáme a pochopíme sami sebe. Když myšlenky, prožitky a zážitky, které někdy v naší hlavě způsobují velký chaos, přeneseme na papír nebo v případě blogů do počítače, dáme jim jasný tvar i formu. Jsou pro nás lépe uchopitelné. Na tomto principu fungují i oblíbené to-do-listy. Pokud jste pod velkým tlakem z přehršle povinností, jednoduše si sepište seznam úkolů.

Nejenže budete mít přehled o tom, co a kdy musíte udělat, ale rázem nabudete pocitu, že se dá vše v pohodě zvládnout. Pokud se tedy na blogu vypíšete ze svých pocitů a myšlenek, lépe pochopíte, proč myslíte a jednáte určitým způsobem. Vaší mysli se rázem uleví a můžete odhalit různé bloky, které vám komplikovaly život.

blog shutterstock 166552256

Blogování může významně prospět nejen vašemu profesnímu, ale i osobnímu životu.

Skrytý potenciál odhalen

Zároveň je dobré si uvědomit, že blogováním vstupujete do veřejného prostoru, kde vaše počínání mohou všichni rázem hodnotit. Jít takto s kůží na trh vyžaduje notnou dávku odvahy a odhodlání. Blogováním se ale naučíte nejen vystupovat sami za sebe a neztrácet se v davu, ale i otevřeně publikovat své názory a zvládat kladné či záporné reakce druhých. Takové zkušenosti vám zvýší sebevědomí a vyšperkují vaše sebeprezentační a komunikační dovednosti. Navíc dáte průchod své kreativitě, která bývá často v důsledku nejrůznějších strachů naprosto zablokována.

„Dokonce i ti z vás, kteří se domnívají, že nejsou kreativní, si pravděpodobně vybaví dobu, kdy se tak necítili. Možná to bylo ještě v mateřské školce nebo na základní škole, když jste zpívali, tancovali, kreslili a připadalo vám to jako zcela přirozený způsob sebevyjádření. Nepodrobovali jste svou činnost neustálé kritice ani jste neposuzovali, zda jsou vaše výkresy umělecké, váš zpěv profesionální a tanec hodný pozornosti ostatních,“ píší ve své knize Designérem vlastního života Bill Burnett a Dave Evans.

A přesně o tom to je. Váš blog nemusí nutně patřit mezi nejnavštěvovanější, rozhodující je pouze váš pocit, který z jeho psaní máte. Blogováním můžete dokonce rozvinout své IT znalosti, budete mít skvělý přehled o tom, co se děje na internetu, vytrénujete svou disciplínu, zdokonalíte si písemný projev a rozšíříte slovní zásobu. Blogování tedy vyžaduje pěknou řádku schopností i znalostí, a proto nemusí být začátky úplně jednoduché – vaše snaha se vám však časem vrátí i s úroky.

I jeden se počítá

Ať už se na blogu rozhodnete sdílet své osobní zkušenosti, rodinné recepty nebo představu dokonalého bydlení, vždy můžete něčí život změnit k lepšímu. Internet je hlavní informační médium, proto se lidé, ať už potřebují radu, inspiraci nebo rozveselení, spoléhají právě na něj. Pokud se vám podaří podpořit, potěšit nebo motivovat třeba jen jednoho jediného člověka, má váš blog smysl. A jestliže se do onlinového psaní pouštět přece jen nechcete, můžete se kreativně vyjádřit i jinak. Přečtěte si, co o vás vypoví kresby bez myšlenky. 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...