fbpx

Zveřejněno: 14. 10. 2017

Středobodem kampaně je hravé a (po druhém zhlédnutí) vtipné video, ve kterém známé osobnosti lákají mladé, aby dorazili 20. a 21. října k parlamentním volbám. Jaké bylo jejich „poprvé“ i to, proč je důležité začít s tím hned, jak můžeme, prozradili čeští influenceři Tomáš Klus, Léna Brauner, Adam Mišík nebo Natálie Kotková.

Volební účast mladých se pohybuje okolo 25 %, což je nejméně ze všech věkových skupin. Právě proto kampaň cílí na prvovoliče a mladé lidi ve věku 18–26 let. A že je zasáhne je dost pravděpodobné. Kampaň poběží v síti multikin CinemaCity před všemi filmy (vyjma těch pro děti) i na linkách ve vlacích LEO Eexpress po celé republice.

Pozitivní motivace

„České politické strany nevěnují mladým lidem v kampani pozornost, protože tato skupina chodí k volbám velmi málo a je proto zajímavější zaměřit se na starší generaci lidí. Volby jsou ale i pro mladé, a proto jsme se rozhodli pozitivně motivovat generaci nejmladších voličů.“ říká spoluautorka projektu Alžběta Králová z Institutu politického marketingu.

A proč je tak důležité mladé lidi k volební účasti motivovat? Svůj pohled na věc i důvod, proč se zapojil do kampaně, nám sdělil Tomáš Klus: „Mladí lidé mají moc něco změnit, ale musí se zajímat. Je třeba odložit laxnost, ptát se, pochybovat,“ uvedl pro Flowee Tomáš Klus a dodal: „Jsem optimista. Věřím, že naše děti budou považovat volby za něco, čeho se automaticky účastní. Myslím, že mladí voliči mají potenciál nejen ovlivnit to, jak se budou mít, ale ovlivnit i to, jak se bude v naší zemi žít generacím po nich.“

volby

Neváhejte a běžte volit!

Koho si pro svoje poprvé vybrat? 

To je poměrně komplikovaná otázka. Ono je snadné vyplnit lístek a něco hodit, ale jak mít jistotu, že si z toho nebudete chtít za pár let hodit (v lepším případě šavli, v horším mašli)? Na těchto stránkách jsou nastávající voliči doslova vedeni za ručičku. A to je dobře. Ono zorientovat se v českém politickém spektru a změti předvolebních programů dá leckdy zabrat i dospělým, zkušeným voličům, natož dospívající mládeži. Té má v rozhodování pomoci volební kalkulačka, kterou připravila nezávislá organizace KohoVolit.eu. Kampaň poběží až do voleb, a to i na Facebooku a Instagramu.

Běžíš? Volíš! 

Běžet na podporu kampaně můžete i vy. V předvečer voleb odstartuje běh Runczechu. A aby toho běhání nebylo málo, připojí se i běžci tradičního Mattoni FreeRunners na více než 80 ti trasách po celé ČR. Pokud tedy ještě nemáte program na 19. října, je běhání jasnou volbou: můžete udělat něco pro své zdraví a zároveň motivovat mladé lidi k tomu, ať se pohnou a jdou k volit.

„Pohyb je přirozený a stejně tak by mělo být přirozené jít volit. Je to stejné jako se sporte. Pokud nezačnete u sebe, těžko můžete čekat, že se něco samo změní k lepšímu.“ osvětluje souvislost mezi během a volbami další ambasador projektu, badmintonista Petr koukal, který ke kampani natočil video s názvem Doběhni s Petrem Koukalem k volbám.

A co vy, víte už, koho budete volit? Jestli ne, mrkněte sem. Mohou být inspirativní i pro ty, kteří mají své poprvé už dávno za sebou.

foto: archiv

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...