fbpx

Zveřejněno: 21. 9. 2017

Shamsia Hassani je první žena, která se v Afghánistánu veřejně věnuje graffiti. Ač mají ženy, které na svých malbách zobrazuje, na sobě burky a hidžáby, jsou šťastné a svobodné. Doufá, že je svým uměním inspiruje k tomu, aby změnily své životy, a to i v zemi s tak výraznou mužskou dominancí.

Už odmalička projevovala Shamsia zájem o malování. Když byla v deváté třídě, nebylo jí dovoleno studovat umění, jako ostatně nikomu původem z Afghánistánu. V roce 2005 se tedy s rodinou přestěhovala z Íránu do Kábulu, kde navštěvovala tamní univerzitu. O pět let později se zúčastnila workshopu graffiti pod vedením londýnského umělce Chua, který ji inspiroval natolik, že se sama vydala do ulic a tam začala tvořit své "obrazy".

shamsia hassani 1

Hudební nástroj má představovat silný a svobodný hlas ženy.

K dosažení svobody nestačí sundat burku

Styl Shamsiiny tvorby je velmi osobitý, s náznaky pop surrealismu, ovlivněný afghánskou kulturou a především feministickými názory. Kromě boje za práva žen chce Hassani skrze své graffiti zahladit bolestné připomínky války v ulicích Kábulu. Mladé ženy na jejích obrazech mají srdcovité obličeje, výrazné řasy a na tvářích zasněný pohled. Hudební nástroje, které zobrazuje v některých malbách, představují hlas ženy jako silný a svobodný. Všechny ženy, které maluje, na sobě mají burku, ale ta podle Shamsii nemusí nutně představovat klec. Podle jejích slov se v ní některé ženy cítí bezpečněji, protože je nikdo nevidí, zatímco ony vidí všechny.

Pro umění riskuje život

Než Shamsia vyrazí do terénu, připraví si náčrt obrazu a barvy, aby mohla pracovat co nejrychleji. Obvykle na ulici tvoří přibližně 30 minut. Reakce kolemjdoucích mužů jsou negativní, a tak se necítí bezpečně. Utéct ale musela jen jednou.

shamsia hassani 2

Ulice Kábulu nejsou bezpečným místem, i proto tvoří Shamsia jednu malbu maximálně půl hodiny.

Když si Shamsia vyhlédla místo, poblíž kterého nedávno vybuchla bomba, její rodina ji od malování v tak nebezpečném prostředí odrazovala. Nakonec si místo pouze vyfotila, nechala vytisknout na velký formát a fotku potom použila jako své plátno.

Světové uznání

Kromě tvorby graffiti Hassani také učí na univerzitě v Kábulu. V roce 2009 byla vybrána jako jedna z TOP 10 účastníků druhého kola soutěže Současného afghánského umění a následně byla její díla součástí výstav v 10 zemích světa včetně USA, Vietnamu Indie nebo Rakouska.

foto: Shamsia Hassani , zdroj: Shamsia Hassani

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...