fbpx

Zveřejněno: 17. 8. 2017

Nedaleko Itálie ve Středozemním moři se rozprostírá souostroví skládající se ze tří malebných ostrovů – Malta, Gozo a Comino. Turisty láká nejen zdejší překrásná architektura, ale letos poprvé i kulturní zážitky v podobě filmového festivalu a velkolepého koncertu s hudebními velikány. 

Tuto sobotu 19. 8. 2017 se na jednom pódiu sejdou dva skvělí evropští tenoristé, maltský rodák Joseph Calleja a Andrea Bocelli z Toskánska. Joseph Calleja začal zpívat ve svých 16 letech a jeho zřejmý talent se ukázal velmi brzy. Už jako devatenáctiletý debutoval na jedné ze tří operních scén na Maltě, v divadle Astra na ostrově Gozo v roli Macduffa ve Verdiho Mackbethovi. Nyní je považován za jednoho z nejvýraznějších tenorů 21. století a letos je již druhým rokem jedním z ředitelů Evropské akademie hudebních divadel (European Academy of Music Theatre).

floriana malta shutterstock 147978470

Koncert operních velikánmů se uskuteční ve městě Floriana.

Operní hvězda Andrea Bocelli 

Hudební svět může jen děkovat, že se Andrea Bocelli nestal učitelem ani státem jmenovaným obhájcem. Kariéru úředníka sice začal, naštěstí ale brzy skončil. Muzika pro něj byla zkrátka větším lákadlem. Po prvotních neúspěších se v roce 1992 konečně začal plnit jeho sen. Rocková hvězda Zucchero Fornaciari nabídl Bocellimu, aby pro něj nahrál druhý hlas duetu Miserere. Jedinečná skladba se tak povedla, že zaujala i legendárního Luciana Pavarottiho. Andreova hvězda stoupala výš a výš nejen v Itálii, ale díky písni Con Te Partirò byl známý snad všude na světě. Mnohamilionového nákladu dosáhlo i jeho debutové album Romana.

Filmové snímky, které stojí za to 

Od pátku 25. 8. do neděle 27. 8. 2017 proběhne na ostrově Gozo první ročník filmového festivalu, na kterém se představí jak místní, tak zahraniční tvůrci. Festival se bude konat v malebné Citadele Gozo přímo v srdci hlavního města Viktoria, pojmenovaného na počest britské královny. Středověká Citadela, za jejímiž hradbami žili zámožní Gozitánci do 17. století, je sama o sobě místem výjimečných zážitků. Z paláců uvnitř někdejší bohaté Citadely se zachovala katedrála, Guvernérský palác a tři muzea.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...