fbpx

Zveřejněno: 16. 7. 2017

S letní dovolenou se naplno rozcvakaly i spouště našich fotoaparátů. Ať už máme k dispozici kvalitní vybavení nebo jenom objektiv mobilu, chceme, aby ta krásná, sluncem zalitá, dobrodružná i pohodová atmosféra s námi prostřednictvím snímků zůstala.

Ne vždycky se ale fotky vydaří. Zatímco od těch v časopisech nemůžeme odtrhnout oči, ty naše jsou jaksi fádní a hrozí jim, že po zařazení do souboru „dovolená“ upadnou v zapomnění. Přitom se stačí řídit pěti jednoduchými radami, které vdechnou vašim snímkům život, a povedená fotka je na světě. 

portret zblizka shutterstock 513652267

Foťte zblízka. Pamatujte, že nejlepším zoomem jsou vaše vlastní nohy.

1. Vyplňte snímek tím, co chcete zachytit

Fotíte-li například svoje děti, jak si staví písečný hrad, nezůstávejte sedět na několik metrů vzdálené dece. Přibližte se k nim. Zachyťte jejich úsměv a nadšení naplno zblízka. Do této fotky už se vám sice nevejde mnoho centimetrů čtverečních fádní oblohy nebo písku, ale o to právě jde. Teď fotíte svoje blízké, tak ať je to vidět! „Můžete použít zoom fotoaparátu, ale tím nejlepším přibližovadlem jsou vaše nohy, takže jděte blíž,“ dodává na toto téma oficiální fotograf firmy Nikon a specialista na outdoorové focení  Joshua Cripps.

2. Počkejte si na to správné světlo

V případě momentek neváhejte a zmačkněte spoušť třeba v poledne. Chcete-li  ale opravdu kvalitní fotky, využijte měkkého světla ranních a večerních hodin, které jsou pro fotografování nejpříznivější. „Během této doby také zachytíme tu nejkrásnější oblohu,“ dodává Cripps.

levandule shutterstock 453519223

Při focení se nebojte experimentovat s různými úhly pohledu.

3. Použijte neobvyklý úhel pohledu

Levandulové pole focené z úrovně výšky vaší postavy bude jistě hezké. Proč ale neudělat něco originálního, co na první pohled zaujme? Zkuste snímek z nižší úrovně, pohrajte si s různými úhly focení. Mezi pokusy určitě najdete svoji srdcovku.

4. Dejte svým fotkám hloubku

Zkuste si prostor, který zachycujete, rozdělit na dvě až tři vrstvy od toho, co je vám nejblíže, až po pozadí. Vyhlédněte si okamžiky, kdy jsou všechny vrstvy zaplněny něčím, co přidá na zajímavosti hlavnímu tématu focení. Ideální příležitost k těmto momentkám jsou například tržiště, která jsou plná lidí, předmětů, akce a pohybu. „Vrstvené fotografie se mi zdají velmi zajímavé, nutí vás přejíždět po nich očima z místa na místo. Je to vlastně několik obrazů v jedné fotce,“ zmiňuje na toto téma reportážní fotografka, nositelka Pulitzerovy ceny Dianne Fitzmaurice, jejímž klientem je i National Geographic.

5. Propojujte

Využijte přirozených linií k propojení důležitých bodů na vaší fotografii. Ideální je například řeka, cesta, spadlý strom nebo okraj písečné duny. Tato linie přirozeně provede vaší fotografií ty, kteří se na ni dívají.

Rad, jak ulovit nejlepší snímky, je ale bezpočet a každý fotograf má arzenál těch svých. Nechte se inspirovat fotografiemi, které se vám líbí, experimentujte a ukažte světu, jak ho vidíte objektivem právě vy.

Autor: Lenka Bicanová

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...