fbpx

Zveřejněno: 25. 6. 2017

Přáli jste si někdy stát se hrdinou románu nebo filmu? Být rytířem, který zachraňuje spanilou princeznu, čarodějkou, jejíž blesky usmaží celou armádu, nebo detektivem vyšetřujícím tajuplnou vraždu? LARP vám tohle všechno umožní.

Celá posádka je shromážděna na palubě. Špicuje uši. Básník Nicodime des Dejardins pomalu předčítá strašlivé svědectví z lodního deníku zesnulého kapitána. Dočte poslední řádku a s povzdechem ho zaklapne. V tu chvíli vystoupí na bort plachetnice mladá dívka. Přehlédne shromáždění a vykřikne: „Mé jméno je Francesca a má duše patří moři!“ Pak se po zádech vrhne do vln Středozemních vod. Plachty jsou napnuté a loď La Grace rychle uhání kupředu. V prvním okamžiku jsou všichni příliš v šoku na to, aby se pohnuli. Ve druhém už se Nicodeme šipkou vrhá do vln, aby Francescu zachránil. 

Zní to jako scéna z filmu, že? Jenomže se to stalo. To já byl Nicodime. Dovolte, abych vám představil fenomén LARP.

piratsky basnik Nicodime des Dejardins_foto Martin Hinca.jpg

Vojta Žák jako pirátský básník Nicodime des Dejardins/ Foto: Martin Hinca

Hraní role naživo

LARP je zkratka anglického „life action role playing“, což se dá přeložit zhruba jako „aktivní hraní role“. Je to forma hry, kombinace divadla bez publika a improvizačního divadla, ve kterém každá postava plní určitý úkol. Může vypadat například takto:

LARP Obraz

V brněnské kavárně se ve smluvený čas sejde pět lidí. Většina z nich se navzájem ani nezná. Organizátor je odvede do sklepa pod kavárnou. Pak začne vysvětlovat: „Tento LARP je laděný do hororu. Výchozí situace je smrt slavného malíře a právě dnes se koná dražba jeho obrazů. Mám tu pět postav – cestovatele, novinářku, kurátora, malířova syna a sběratelku umění. O kterou z nich máte zájem?“ Pak si hráči rozdělí role a následně dostanou jejich popis. Zjistí, jak se postava jmenuje, jak je stará, co je ve hře jejím cílem i jaké má speciální schopnosti (například otrávené pero, kterým může jednou za hru „uspat“ jinou postavu). Organizátoři připomenou hlavní pravidla – žádný fyzický kontakt. Souboje jsou „divadelní“. Pokud je hráčům něco nepříjemné, mohou zvolat „rudé stop“ a okamžitě zastavit celou hru. Jakmile jsou všichni připraveni, začne se. Někdo z nás je vrah. Zvládne všechny zlikvidovat, nebo ho hráči odhalí a předají spravedlnosti?

Komorní verze 

Výše popsaná forma je tzv. „komorní LARP“, který se hraje jenom s několika hráči na velice malém prostoru, a samotná hra většinou trvá sotva dvě hodiny. Může se věnovat řadě témat – detektivní příběh, komedie, partnerské vztahy, sekty, dětská šikana nebo například zneužívání žen. Někdy se hrají pro zábavu, často ale řeší hluboké sociální nebo psychologické problémy, slouží jako forma sebereflexe, filozofická diskuze či nový pohled na historické události (např. LARP „Ve jménu republiky“).

postapokalypsa shutterstock 551691775

Hrají se i postapokalyptické larpy s airsoftovými pistolemi.

Tisíc různých podob

LARP popsaný v úvodu článku se jmenuje „Za obzor“ a konal se na replice historické plachetnice LA Grace na otevřeném moři, zabral tři dny a účastnilo se ho přes 20 hráčů. Český projekt Legie: Sibiřský příběh“ zase vypráví příběh českých legionářů v Rusku, je pro více než sto lidí, koná se v zimě a hráči většinu času stráví venku. „Bitva pěti armád“ je simulace bitvy na motivy Tolkienova Hobita. Více než 500 lidí ve fantasy kostýmech bojují s dřevěnými zbraněmi. Konají se i „postapokalyptické larpy“ s airsoftovými pistolemi a celá řada dalších.

Během LARPů zažijete situace, které by se vám jinde nepřihodily, a bude mezi nimi řada bezmála filmových momentů. LARP je zážitková hra a forma jedinečného dobrodružství. Pokud vás zaujal, podívejte se na tyto stránky, kde získáte více informací o české komunitě, nebo nám napište své otázky do komentářů.

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...