fbpx

Zveřejněno: 14. 6. 2017

Už osm let tvoří Češi internetový slovník Čeština 2.0, který je plný novotvarů, slangu, žargonu i regionálních výrazů. Dosud uživatelé nashromáždili na webu více než 8000 výrazů – mapují tak, jak se v Česku opravdu mluví, a zároveň vtipně reagují na některé společenské nebo politické události.

Když se třeba prezident, premiér a předsedové obou komor Parlamentu loni na konci roku omluvili ve společném prohlášení za to, že ministr kultury Daniel Herman přijal dalajlámu, objevilo se v Češtině 2.0 nové slovo „čínitel“ jako označení pro ústavního činitele, který nadbíhá Číně. Ze stejného ranku pak byl i „vlezdočínista“.

slovnik3

Češi vytvořili během 11 let přes 8000 nových výrazů

Víte, co je zemanóza?

Podobně se ve slovníku objevila „milošt“ jako označení pro milost udělovanou prezidentem Milošem Zemanem. K němu se váže i spousta dalších výrazů – kromě mnoha narážek na virózu při odhalování korunovačních klenotů (např. „zemanóza“) je tu i jako „trenclepán“, což je zase odkaz na akci skupiny Ztohoven, která vyvěsila červené trenýrky nad Hradem místo prezidentské standarty. Na lavírování v kauze Peroutka zase odkazuje výraz „kroutit se jak Hrad“. „Hodit Zemana“ je pak upadnout nebo klopýtnout a „zemandrtálec“ je agresivní příznivec současné hlavy státu.

A co Klausův hmat i babikoš? 

Ale prezident v tom není sám, řada slov si bere na mušku třeba Václava Klause (např. přezdívka „tuneldědek“, dále „Klausův hmat“ – schopnost nechat osobitě zmizet tužku ze stolu, „klausoleum“ – Institut Václava Klause), Andreje Babiše (např. „zčápit“ – získat dotace na svůj soukromý projekt, „babišenka“ – účtenka vydaná přes EET, „babikoš“ – odpadkový koš na nepotřebné účtenky, „Babišovo ticho“ – strach ozvat se vůči nadřízenému i s tou sebemenší kritikou) či Bohuslava Sobotku (např. „ozubená pleš“ jako premiérova přezdívka, „sobotkovat“ – vyhýbat se přímé odpovědí nebo dlouze opakovat fráze, „dělat Sobotku“ – bouchnout do stolu, ale dál už neudělat nic). Své slovo mají v Češtině 2.0 i méně viditelní politici – výraz „surikata“ označuje politiky stojící na tiskových konferencích po boku hlavního řečníka a fungující hlavně jako stafáž.

slovnik

Podpoříme-li projekt, brzy si budeme moct slovník Čeština 2.0 přečíst v papírové podobě

1000 nových výrazů

Češtinu 2.0 založil v roce 2008 novinář Martin Kavka. „Chtěl jsem mít místo, kam bych si mohl ukládat nové výrazy, které jsem někde zaslechl nebo přečetl, abych na ně nezapomněl a nepřišel o ně. A tak vznikl internetový slovník, do něhož mohli od první chvíle přispívat i ostatní uživatelé,“ říká. Zpočátku to šlo ztuha, přibývalo pouze pár slov měsíčně. Za poslední rok už ale uživatelé přidali do slovníku přes 2000 nových slov a letos by tento rekord měli pokořit, a do slovníku přidat dokonce přes 3000 výrazů. Celkem tak počet slov v Češtině 2.0 přesáhne hranici 10 000 výrazů. Slova je přitom možné nejen přidávat, ale také o nich hlasovat – uživatelé jednoduše dávají jednotlivým slovům palec nahoru či dolů. Slovník tak zahrnuje i žebříček nejoblíbenějších slov a nechybí ani kvíz.  

Bude z toho kniha?

Z tisíců slov a výrazů, které ve slovníku jsou, chce ještě letos Kavka vybrat necelé tři tisíce do tištěné verze. Té by se čtenáři měli dočkat už letos na Vánoce. „Bude to výběr těch nejzajímavějších slov, která v Češtině 2.0 jsou,“ uvádí. Chystaný slovník si čtenáři předplácejí už nyní díky kampani na portálu HitHit. Přispět ke vzniku knihy můžete zde.

 

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...