fbpx

Zveřejněno: 7. 6. 2017

V knize „Dar odpuštění“ od francouzského autora Oliviera Clerca najdete podrobný popis, jak nejlépe a nejrychleji docílit kýženého efektu. Setkáte se s myšlenkami, které mohou být z prvního pohledu kontroverzní, ale při hlubším zkoumání objevíte jejich pravý význam. Tato malá kniha vám může změnit život.

Mnoho z nás se ve své mysli neustále vrací ke starým křivdám, které nás zbytečně zdržují při uskutečňování našich cílů. Odpuštění může být velmi obtížné, ale rozhodně stojí za to. Vina vás neustále váže k tomu, co bylo, a to se nedá změnit. Když dokážete druhým, ale hlavně sobě odpustit, můžete se tak otevřít novým životním zkušenostem. Do té doby budete neustále blokováni a životní situace, po kterých zrovna netoužíte, se mohou donekonečna opakovat. Z toho vyplývá, že odpustit druhým se rozhodně vyplatí. Já tuto techniku provozuji pravidelně a výsledky jsou vnímatelné téměř okamžitě.

relax shutterstock 459175588

Najděte si čas, který strávíte jen sami se sebou.

Buďte chvíli sami se sebou

Než začnete proces „Daru odpuštění“, doporučuji vytvořit si příjemné a bezpečné prostředí, kde vás minimálně 30 minut nikdo nebude rušit. Až se budete cítit pohodlně, zkuste se naladit na sebe sama. Pokud nevíte jak, zaměřte se na výdech a nádech a pokuste se dýchání prohloubit. Chvilku vnímejte oblast svého srdce a spočiňte tak nějaký čas.

Začněte odpouštět druhým lidem

V této fázi si zkuste vybavit lidi, kterým potřebujete odpustit. Pokud ve vaší představě přijde mnoho lidí, vyberte si toho, co vás trápí nejvíce. Věnujte tomuto člověku nejméně pět minut a zkuste mu odpustit to, co půjde. Mějte s sebou soucit a do ničeho se nenuťte. K tomuto cvičení se můžete vrátit příště. Pamatujte, že odpuštěním neschvalujete činy druhých, ale zbavujete se sami zátěže, kterou jste na sebe uvalili.

V této fázi se doporučuje pokleknout, což může být pro některé osoby problém. Jednoduše to zkuste. Důležité je požádat druhého o odpuštění za to, že jste je použili jako příčinu své vlastní nemohoucnosti. To může být pro někoho na začátku nesplnitelné, a proto respektujte své vlastní hranice.

relax shutterstock 556808413

Odpusťte i sami sobě. Pokud to dokážete, zobrazí se vám úplně nové možnosti.

Odpusťte Ďáblu i Bohu

Tato fáze je rovněž velmi kontroverzní, ale má smysl. Naše vnitřní oběť používá pojem Ďábla, tak i Boha, aby omlouvala svou nemohoucnost a ospravedlnila svoje dotčení. Tím zůstáváme na stejném bodě a odmítáme žít lepší život. Opět si můžete kleknout a omluvit se s novým odhodláním, že začnete brát za svůj život plnou odpovědnost.

Odpusťte sami sobě

To je zásadní bod, na kterém je postaven celý rituál „Daru odpuštění“. Vzpomeňte si na všechny nelítostné soudy a lži vůči sobě. Odpusťte si, že jste se sebou nejednali z pozice nepodmíněné lásky k sobě samému. Když tento proces prožijete, můžete zaznamenat velké změny uvnitř vlastní bytosti. Budete mít mnoho energie a uvidíte nové možnosti. Hlavně se nezačněte zase kritizovat.

Buďte vděční

To je poslední fáze rituálu, kdy celému procesu máte ze srdce poděkovat. Tím nejen uctíte vaši snahu odpouštět, ale i zesílíte účinek tohoto nádherného rituálu, který pochází z dílny indiánského čaroděje Miguela Ruize, představitele již známých čtyř dohod. Celý proces může trvat půl hodiny až třeba tři nebo více hodin. Můžete jej opakovat tolikrát, kolikrát bude třeba.

Čtěte také:

Robert Policar: Jak jsem se učil vnitřně smát

Pes Jejího Veličenstva: poučný román nejen pro milovníky zvířat

Video: Naučte se mít rádi sami sebe, radí Veronika Kašáková a Jan Mühlfeit  

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...