fbpx

Zveřejněno: 31. 5. 2017

Když se před více než 20 lety Ida Kelarová vrátila domů do České republiky, zjistila, že vztahy mezi Romy a Neromy u nás jsou opravdu plné neporozumění a nenávisti. Cítila zodpovědnost a rozhodla se proniknout do této problematiky, porozumět jí a být přínosná a budovat tuto společnost v lepší. Od té doby vyhledává romské děti a mládež v romských osadách a ghettech a pracuje hlavně s dětmi z vyloučených lokalit a sociálně slabých rodin v České a Slovenské republice.

„Některé osady jsou pro mě něco jako koncentrační tábor na doživotí, ze kterého se jen málokomu podaří dostat se ven,“ říká o své motivaci Ida Kelarová. „Jezdím tam více než dvacet let a dodnes jsem nepochopila, jak je možné, že se tam vůbec nic nezměnilo. Rozhodla jsem se tedy pomáhat dětem v osadách, motivovat je k tomu, aby vzaly osud do vlastních rukou, snažily se získat vzdělání, a ukázat jim cestu ven. Mým cílem je, aby se tyto děti staly vzorem pro ostatní Romy, aby na sobě pracovaly, ukázaly jim cestu a byly vyslanci romské kultury. Každý rok proto organizuji se svým týmem letní umělecký tábor pro děti ze sociálně vyloučených lokalit.“

Finanční prostředky na zajištění školy 

Jako každý rok chystá i letos Ida Kelarová letní uměleckou školu Romano drom. Ta letošní je naplánovaná na 29. 7. až 12. 8. 2017. Letos bohužel nezisková organizace MIRET, z. s., pod jejíž hlavičkou letní škola probíhá, nezískala finanční podporu a letní škola Romano drom je ohrožena. Žádost v rámci projektu Erasmus+ nám byla zamítnuta, přestože jsme měli velmi vysoké ohodnocení, bohužel, jak už se často stává, bylo více žadatelů než peněz, které byly rozděleny.

Obracíme se na vás proto s prosbou o pomoc. Potřebujeme sesbírat 450 000 Kč (zhruba  17 000 EUR). Je to částka, která pokryje možnost pobytu na letní škole Romano Drom pro 60 dětí. Ty se na letní školu Romano drom neskutečně těší.  Náklady na jedno dítě za celých 14 dní pobytu na Romano dromu jsou 7 500 Kč (cca 280 EUR): Jedná se o  cestovní náklady, ubytování a stravu po celou dobu letní školy.

Letní škola je určena romským dětem a mládeži ze sociálně slabých rodin, vyloučených lokalit a ghett v České republice a romských osad na východním Slovensku. Ida Kelarová i celý tým budou s dětmi pracovat bez nároku na jakýkoliv honorář.

Dokumentární film

Naše práce má smysl a výsledky. Můžete se o tom sami přesvědčit v dokumentárním filmu Tomáše Kudrny „O čo ide Idě“, který zachycuje dění na letní škole Romano drom 2015. Zúčastnili se jí také členové České filharmonie. 

 

Prosím, pomozte nám, abychom nadále mohli pomáhat a pokračovat v našem poslání. Buďte u toho s námi a sledujte, jak se romské děti a mládež zlepšují a mají odvahu jít za svým cílem. Podívejte se na stránky Romano drom, kde můžete i přispět finančním darem.

 

zdroj: Romano drom

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...