fbpx

Zveřejněno: 26. 5. 2017

Možnost bezplatně si půjčovat a vyměňovat knihy kdykoliv a kdekoliv se roznesla po českých, moravských i slezských zemích rychlostí pověstného blesku. Slogan „dones knihu a vyměň za jinou“ má smysl. Obce i města stavějí knihobudky, kde se dá.

Kreativita ministavbiček je opravdu nekonečná, mnohdy se budují z bývalých telefonních budek, jinde z nepotřebných skříní nebo vitrín, anebo se stavějí dřevěné, zbrusu nové. Schránky na knížky jsou umístěné ve veřejném prostoru a jsou volně dostupné pro kohokoliv, kdo jde kolem.

I místa, kde můžeme na knihobudky narazit, jsou nejrůznější, třeba nemocnice, vstupní haly veřejných institucí, nákupní centra, vestibuly metra, parky nebo nádraží. První knihobudka byla v Praze otevřena už 9. ledna v roce 2014 v pražské nemocnici IKEM. Dnes je v hlavním městě lídrem městská část Praha 10, kde jsou hned tři knihobudky, a to v Heroldových sadech ve Vršovicích, Zahradním městě a v Parku Malinová. Jejich provozní řád říká, že knihy jsou k dispozici všem návštěvníkům parku a jejich zapůjčení je bezplatné. Knihu si lidé mohou vypůjčit k příjemnému posezení v parku i doma, ale mohou také do knihovničky přinést knihy, které doma vyřadí. Pokud čtenáře nějaká velmi zaujme, je možné si ji nechat a nahradit ji jinou knihou. Do knihovničky je možné umístit a půjčit si i CD.

praha 10 knihovna malinova

Knihobudka v pražském Parku Malinová.

Místo setkávání

Cílem projektu Břežanské knihobudky bylo posílení komunitního života v obci a podpora čtenářství při vzájemném sdílení literatury a zároveň posílení mezigeneračních vazeb při společném workshopu tvorby knihobudek. Vyráběly je děti spolu s rodiči a vzniklo opravdu nádherné designové dílko, které potěší oko i duši.
„Miniknihovnička nebo také knihobudka či sousedská knihovna, anglicky Little Free Library, je většinou dřevěná budka vzhledově podobná té ptačí, která slouží jako místo ke sdílení a výměně knih. Pravidla jsou jednoduchá – vezmi si knížku a zase ji vrať nebo přines nějakou jinou. Naše knihovna má tři knihobudky, a to na dětském hřišti v Chrášťanech, na koupališti Doubravka a na dětském hřišti Doubrava,“ tvrdí Radek Beneš z chrášťanské knihovny.

V Kuřimi fungují knihobudky od jara do podzimu

Za vznikem zdejší schránky na knížky stojí aktivita spolku Spokojené Díly, z.s. „Naše knihobudka je umístěna v Kuřimi na nově zbudovaném dětském hřišti a těší se už druhým rokem velké oblibě občanů. Na zimu knížky z budky uklízíme, aby se zbytečně neničily. Lidé si z knihobudky knížky berou případně i domů a místo toho přinášejí knihy své. Tento jednoduchý princip zajišťuje, že jsou v budce stále jiné knihy a časopisy,“ vysvětluje Květoslav Pazourek se spolku Spokojené Díly.

Kde se zrodil první nápad?

Dobrovolná iniciativa knihobudek se začala formovat v roce 2009 v USA. Bylo to konkrétně v Houstonu ve státě Wisconsin. Todd Bol tehdy postavil první model knihovničky na památku své matky, vášnivé čtenářky. Jeho nápad si rychle získal oblibu a Bol rád vyráběl další budky. Od roku 2010 vznikají po celém světě včetně České republiky, nejčastěji díky iniciativě knihoven a samospráv i místním nadšencům, nové veřejné knihovničky.

Čtěte také:

Sháníte tipy na dětské knížky? Máme pro vás 12 oceněných titulů

Pes Jejího Veličenstva: poučný román nejen pro milovníky zvířat

Designérem svého života: hlavní myšlenky světového bestselleru  

foto: Shutterstock a archiv autora

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...