fbpx

Zveřejněno: 26. 5. 2017

Podle britského vědce Jamese Colea, který se se svým výzkumem zaměřil na dobu kamennou, byl kanibalismus prováděn pouze v krajní nouzi, nebo za účelem rituálů. Vyvrací tím mýty o tom, že existovali nebo stále existují civilizace lovící lidské oběti místo zvířecích živočichů.

Cole provedl měření a s pomocí lidských růstových křivek odhadl přibližné kalorické parametry lidského masa. Muž vážící 50 kilogramů by měl mít zhruba 25 Kg svalové hmoty. Ta obsahuje odhadem 20 000 kalorií. Cole k výsledkům přičetl tuk a získal číslo 32 000 kalorií. Lidské tělo rovněž obsahuje orgány – srdce, játra, ledviny a další. Dohromady to činí 126 000 kalorií.

telo shutterstock 61556350

Tělo padesátikilového muže má zhruba 126 000 kalorií.

Věkové rozdíly a evoluční linie

Rozdíly v propočtech ovlivňují věkové rozdíly. Dospělí mají zcela odlišná čísla než děti a mladiství. Krom věku hraje roli také evoluční linie. Porovnejme si lidi moderní doby a neandrtálce. Mohutná tělesná stavba neandrtálců nabízí nejvíce kalorií ze všech. Podle Coleho by však ani neandrtálci nevydržela energie načerpaná z lidského masa více jak na tři dny.

Mamuti, jeleni, sobi a další velká zvířata nabízela mnohem více živin vhodných pro dlouhodobé fungování dospělého jedince. Podle výpočtů vědce by ani snědení více členů svojí skupiny neandrtálci nezajistilo tolik energie, jakou by načerpal z některého většího živočicha své doby. I přes nezvratné důkazy o kanibalismu, který byl praktikován právě už v době kamenné (našly se kosti s vysátým morkem, otisky lidských zubů, lebky s odstraněnými temeny), je jasné, že byl přítomen především v časech hladomoru.

kanibal shutterstock 250670104

Sklony ke kanibalismu mohou být zapříčiněny psychickou poruchou.

Forma psychické poruchy

Chuť jíst svůj vlastní druh může být zapříčiněna také psychickou poruchou. Jedním z nejslavnějších sériových vrahů 20. století je Andrej Čikatilo, který kanibalismus na svých obětech pravidelně praktikoval. Určitě každý z vás zná film Mlčení jehňátek. Zde se děj točí kolem Hannibala, sériového vraha trpícího právě tou samou poruchou.

V moderní společnosti je kanibalismus (také se mu říká antropofágie) považován za velice závažný trestný čin. Jeho případy jsou však naprosto ojedinělé a z moderní společnosti byl téměř vymýcen. Existuje i závažná duševní nemoc autofágie, tedy pojídání sebe sama. Jedná se o recyklační proces vznikající v období vážného nedostatku potravin.

Čtěte také:

Rakovina z masa? Ne tak rychle!

Náhražky masa, které si zamilují i masožravci!

Bílkoviny nesmí chybět! Načerpejte je z Bílkouna

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...