fbpx

Zveřejněno: 30. 5. 2017

Chystá se tradiční svátek milovníků adrenalinu, euforické zábavy i experimentálního umění. Cirkusové show mezinárodního festivalu nového cirkusu Cirk-UFF a umění českých i zahraničních souborů se představí od 31. května do 4. června jak v polyfunkčním divadle Uffo, tak v šapitó a v ulicích Trutnova.

Největší událostí letošního sedmého ročníku trutnovského Cirk-UFF, kterého se zúčastní v osmadvaceti představeních patnáct souborů, bude nové představení Backbone mezinárodně respektovaného australského souboru Gravity & Other Myths. Strhující představení mělo premiéru v březnu v australském Adelaide. „Cirk-UFF bude, vedle německého Recklingausenu, jednou ze dvou možností vidět toto představení v Evropě,“ řekl ředitel festivalu Cirk-UFF Libor Kasík. Co ještě stojí za to letos v Trutnově na festivalu nového cirkusu vidět?

predstaveni backbone 2 mensi

Inscenace australského souboru Gravity & Other Myths je oslavou vzájemné lidské provázanosti, která testuje limity síly jak fyzické a emocionální, tak i individuální a kolektivní.

Festivalové premiéry

Lákadlem festivalu bude také představení Déluge francouzského souboru Compagnie SansGravité, které je směsí nového cirkusu a nové magie. Cirk-Uff ale prezentuje i českou novocirkusovou scénu, Czech Showcas. Se známým souborem Cirk La Putyka vstoupíte do čarovného světa Batacchia, kde se nový cirkus prolíná s tancem, fyzickým divadlem a ilusionismem. Batacchio finského režiréra Maksima Komarova okouzlí atmosférou dávných show, plných magických triků, dechberoucí akrobacie a humoru. To vše obstará jen sedm akrobatů a herců v netradiční kombinaci disciplín nového cirkusu s těmi, které se na jevišti už jen tak neobjevují. Losers Cirque Company odehrají dokonce dvě různé inscenace, a nejen trutnovskému publiku dobře známí Bratři v tricku chystají pro festival premiéru představení Běžkařská odyssea.

Bratři v tricku i  Cirkus Tety

„Cirk-UFF navštěvujeme s jednou výjimkou rok co rok od jeho založení. Běžkařská odyssea je již třetí premiéra, kterou jsme pro tento festival připravili. Myslím, že to jasně vypovídá, jak rádi máme Cirk-UFF. Troufnu si říci, že nás trutnovské publikum zná a my jeho také. Vždy dobře reagují, jsou bezprostřední, vstřícní a uvolnění. Ideální premiérové publikum!“ pochvaluje si Adam Jarchovský ze souboru Bratři v tricku .
Světlo světa spatří i nová show Cirkusu Tety. Soubor ji připravuje pod režijním a dramaturgickým vedením novopečeného držitele Thálie Radima Vizváry. Další letošní novinkou bude představení Dukto pod taktovkou Cink Cink Cirku. „Cinkáči studují na různých zahraničních školách, tak uvidíme, jak využili společně strávený čas,“ podotkl Libor Kasík.

Cirk-UFF i pro děti

O zábavu se postarají herci z brněnského Cirkusu LeGrando. Už ze samotného názvu skupiny je jasné, že si děti budou moci samy vyzkoušet různé cirkusové disciplíny. Objeví se také klaunské trio Squadra Sua nebo kontaktní žonglování od Ati Sphere.

Čtete také:

Umění dělá lidi chytřejší, tvrdí psycholog

Dotýkati se dovoleno aneb i nevidomí chodí na prohlídky zámku

Česko má kulturní unikát. Filmové klapky jako umělecká díla

 

 

 

 

 

 

foto: Backbone, Grafite Deluge, zdroj: Cirkus UFF

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...