fbpx

Zveřejněno: 10. 5. 2017

Multižánrový projekt Sexposed, který odstartoval filmově-diskuzním večerem na UMPRUM v Praze, pokračuje vernisáží a putovní výstavou. Vystavovaná díla mladých umělců pak reflektují temné stránky lidské sexuality.

Projekt Sexposed chce prostřednictvím site-specific výstav a filmově-diskuzních večerů na vysokých školách diskutovat opomíjená témata lidské sexuality a propojit tak pohledy světa přírodních a sociálních věd se světem současného umění. Výstava bude prezentovat tvorbu absolventů prestižních vysokých uměleckých škol v prostředí univerzit s neuměleckým zaměřením.

Otázkou je HIV

Sexposed zpracovává téma lidské sexuality, tělesnosti, fyzické zranitelnosti a nemoci, zvláště v souvislosti s otázkou HIV. Na půdě vysokých škol se pak snaží propojit diskuzí nad těmito tématy různé generace a sociální skupiny.

„Jednou z důležitých rolí vizuálního umění je jeho schopnost přirozeně v lidech probouzet emoce a otevírat i jinak velmi citlivá a intimní témata. Výstava Sexposed tak nezpracovává tematiku HIV explicitně s ambicí provokovat. Naším záměrem je vytvořit svobodný prostor pro smysluplnou debatu a konfrontovat publikum nejen s jistou lehkovážností, s níž přistupujeme k sexu, ale také s problémy sociálního vyloučení a stigmatizace pozitivních pacientů,“ říkají k výstavě kurátorky Alena Bartková a Zdenka Švadlenková z platformy Artedu.

atelier tomas nemec crop

Projekt SEXPOSED si klade za cíl propojit diskuzi studentů různých oborů s veřejností a chce posloužit také jako osvěta a inspirace samotným lékařům. Do projektu jsou zapojeny lékařské, umělecké a sociálně vědní vysoké školy a odborníci z relevantních oblastí.

Kdo stojí za projektem

Do projektu jsou zapojeny Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Palackého, Fakulta sociálních studií a umělecké školy Umprum, Avu a Famu. Projekt spoluorganizují platformy Kinolab a Artedu.

Termíny akcí:

ARTEDU

9 / 5 / 2017, 18:00 hod., vernisáž výstavy, 2. Lékařská fakulta UK, Praha
10 – 25 / 5 / 2017 – 2. Lékařská fakulta UK, Praha
říjen 2017 – Lékařská fakulta UPOL, Olomouc
listopad 2017 – Fakulta sociálních studií MUNI, Brno

KINOLAB

18 / 10 / 2017 v 19:00 hod., Reality Check, FAMU, Praha
7 / 11 / 2017 v 19:00 hod. Stay Positive, AVU, Praha

 

Čtěte také:

Proč ženy nechtějí sex? Máme odpověď!

(S)expertíza: pojetí sexu za socialismu

Umění dělá lidi chytřejší, tvrdí psycholog 

zdroj: Artedu

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...