fbpx

Zveřejněno: 16. 4. 2017

Jaké to bylo za vlády českých králů a moravských markrabat z rodu Lucemburků teoreticky víme z učebnic historie. Nyní ale máme až do 29. 4. možnost prohlédnout si něco málo z jejich života na vlastní oči. A to přímo v prostorách Křížové chodby Karolina. 

Návštěvníci se mohou těšit na virtuální listování v dobové literatuře. Vystaveny budou vzácné knihy z proslulé knihovny Václava IV., modely staveb hradů i repliky strojů, vyrobených podle dobových technických výkresů. Součástí výstavy jsou i sochy z Rožnova pod Radhoštěm od akademického sochaře Igora Kitzbergera. Pro Kitzbergera je nejcharakterističtější figurální tvorba. Mezi jeho pracemi se nacházejí variace nazvané Herecká společnost, Herci, Mimové, Šašci a Pieroti, ale také podivná společenství postav, vytvořených kombinací anatomických znaků lidí a ptáků. K bronzu pětatřicetiletý akademický sochař přešel z oceli. „Ocel reziví a je hodně choulostivá. Hledal jsem proto materiál, který se vlivem ovzduší nemění. Technologii zpracování černého kovu jsem proto přenesl na bronz,“ prozradil sochař. 

Korunovační klenoty od Mistra

Na výstavě jsou velkým lákadlem především věrné repliky korunovačních klenotů od zlatníka a šperkaře Jiřího Urbana z Turnova, který je historicky prvním umělcem, jemuž byla dána možnost zhotovit věrné repliky dvou vrcholných středověkých prací – koruny císařů Svaté říše římské a koruny Svatováclavské. „Korunu svatého Václava nechal zhotovit Karel IV. pro svoji korunovaci v roce 1347, je to zcela jistě jedna z největších českých středověkých památek. Svatováclavskou korunou byli korunováni všichni králové a císaři až do 19. století,“ upřesnil Jiří Urban. Prohlédnout si repliky tohoto krásného českého dědictví je opravdu jedinečnou a neotřelou podívanou, kterou by si žádný z Čechů neměl nechat ujít.

Např. Svatováclavská koruna, resp. její originál, váží 2,3 kg a obsahuje 96 drahokamů, mimo jiné také jedny z největších safírů na světě. Korunu dále zdobí 20 perel, je vytvořena z 21 – 22karátového 1 mm silného zlatého plechu. Na vrcholu koruny je kříž, v němž je prý uložen trn z Kristovy trnové koruny. Koruna má průměr 19 cm, výška koruny i s vrcholovým křížkem je též 19 cm. Skládá se ze čtyř dílů spojených závlačkami, díly, mající podobu stylizovaného květu lilie, jsou pokryty drahokamy.

replika krize z karlstejna jds3788

Replika kříže z Karlštejna

Jiří Urban mimo jiné zhotovil kříž pro papeže Jana Pavla II. v roce 1990 a granátovou soupravu pro anglickou královnu Alžbětu II. v roce 1996. Je tedy zřejmé, že Urban je ve svém oboru skutečným mistrem.

A podle čeho byla výstava sestavena? To nám prozradil autor výstavy JUDr. Oldřich Beneš. „Po dobu několika let jsem si vizualizoval a tříbil historická fakta a výstava tak dostala jedinečnou podobu mé fantazie a zjištěných faktů. Zaujal mne sňatek 18leté české princezny Elišky Přemyslovny a 14letého Jana Lucemburského v roce 1310 a následující léta obrovského rozmachu českého státu. Za vrchol tohoto období pak pokládám poslední čtvrtinu 14. století, kdy se předcházející léta zhodnotila v rozkvětu vědy, kultury, stavitelství a v neposlední řadě i umění a země Koruny české ovlivňovaly tímto celou Evropu.“

Vstupné na výstavu činí 200 korun, senioři a děti do 6 let mají vstup zdarma. 

Čtěte také:

Jsou čarodějné ohně pozůstatkem našeho magického myšlení?

Dotýkati se povoleno aneb i nevidomí chodí na prohlídky zámků 

Kde v Čechách uvidíte nejkrásnější podstávkové domy?

 

foto: Orca Ag. , zdroj: Magiští Lucemburkové

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...