fbpx

Zveřejněno: 10. 4. 2017

Stejně tak jako má Domažlicko nebo Českobudějovicko svoje typické venkovské domy, má je i sever Čech. Jsou výjimečné, jedinečné, neopakovatelné a nenajdeme je nikde jinde než na česko-sasko-polském pomezí. Podstávková obydlí, připomínající kouzelné chaloupky ze známých pohádek, učarují zkrátka každému, kdo miluje tradiční umění.

Domky s bohatě vyřezávanou konstrukcí umožňovaly rychlejší stavbu a zároveň menší spotřebu dřeva. Lze říci, že čím více propracovanější řezba byla, tím více byl majitel stavení majetnější. 

dolni poustevna

Podstávkový dům - Dolní Poustevna

Originální architektura

Většina podstávkových domů vznikla mezi roky 1760 až 1850. Stavěly se v Německu, kde dodnes v obcích Obercunnersdorf, Wehrsdorf, Waltersdorf nebo v Dittelsdorfu určují vzhled města. V Čechách je největší ucelený region asi s tisícovkou podstávkových domů, jejichž architektura slučuje slovanskou roubenici s franskou zděnou konstrukcí, na Šluknovsku. V obytné roubené části se topilo a hrázděný úsek sloužil pro spaní a hospodářské účely.

Rekonstrukce v Lipové

Jak to vlastně vypadá v interiéru podstávkového domu jsem se zeptala v lipovském informačním centru. V jednom z takových obydlí totiž přímo sídlí. Krásně jej zrekonstruovala Společnost pro trvale udržitelný rozvoj Šluknovska. „Památkově chráněný podstávkový dům v Lipové č.p. 424 byl postaven mezi lety 1721 - 1724. Je to dílo významného regionálního stavitele Zachariase Hoffmanna. Roubená světnice je obestavěná sloupy podstávky, které přenášejí váhu patra, právě tam je infocentrum. Ve zbylé zděné části přízemí naleznete muzeum. V prvním patře, které je hrázděné a pobité břidlicí, se nachází galerie, keramická dílna, kuchyňka a další zázemí. Prostor pod střechou je architektonicky významný díky původní tesařské konstrukci, kterou se podařilo zachránit, a zde je ojedinělý prostor ke společnému setkávání. Podstávkový dům v Lipové je krásně zrekonstruovaný, vybavený a důležité pro nás je, že je plně využívaný do posledního místečka,“ vysvětlila mi Klára Svobodová.

podstavkovy dum

Zrekonstruovaný interiér v domě v Lipové s původní tesařskou konstrukcí

Domy utvářejí charakter krajiny a jednoznačně lákají k poznávání, objevování i k výletům. Nesčetné vzory z břidlicových obkladů a vyřezávaných detailů, zdobená okna, dveře a štíty dodnes vypovídají o preciznosti stavitelů i o jejich lásce k domům, které byly po dlouhá desetiletí jejich domovem. Řemeslné umění našich předků zaslouží obdiv. Podstávkové domy, které se vyvíjely minimálně čtyři století, sloužily jak chudým venkovským obyvatelům, tak i domácím tkalcům. Obývali je i zemědělci a hostinští, příslušníci drobné šlechty i statkáři, patřily i mnoha farnostem. Nejstarší dům v česko-saském pohraničí, postavený kolem roku 1530, stojí v Neusalza-Sprembergu.

Přijďte se podívat 

Dny otevřených dveří probíhají poslední květnovou neděli v Horní Lužici, na Děčínsku, ve Šluknovském výběžku a v Lužických horách. Navštěvují je stovky lidí, zúčastňují se také obce, regionální organizace a řady soukromníků. Přihlášené domy jsou volně přístupné od sklepa až po půdu. Velice příjemným zpestřením prohlídky je i výklad majitele. Cílem organizátorů je záchrana starých podstávkových domů a v delším časovém horizontu i vyhlášení přeshraniční krajiny podstávkových domů památkou UNESCO.

Čtěte také: Zalipie, pohádková vesnička v jihovýchodním Polsku, Prohlédněte si ornamenty v Čičmanech, Kalahari skrývá unikátní oázu.  

 

foto: Shutterstock a www.tur-sluknovsko.cz, zdroj: www.tur-sluknovsko.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...