fbpx

Zveřejněno: 20. 12. 2017

Častou chybou, kterou rodiče dělají, je, že se spokojí s malým, chabě vybaveným pokojem a nejprostornější místnost věnují svému dítěti. Malé děti však velké prostory děsí, a tak si budují různé bunkry a příbytky, kde se cítí bezpečněji. Je to způsobeno tím, že děti si do jistého věku kolem sedmi let stále vzpomínají na pocity v děloze.

Způsobem, jakým dítě proti tomuto „ohrožení“ bojuje, pak může být zanesení prostoru hračkami i oblečením. Nepořádek totiž zaplňuje pro děti tolik tíživou prázdnotu. Pokud jsou děti malé, měly by mít snadný přístup do ložnice k rodičům. Později naopak musí ctít hranice.

Zásadní je dát dítěti vzor

Většinu toho, co se dítě naučí, mu rodiče nepředají svou výchovou, ale svým příkladem. Dítě velmi pečlivě sleduje vše, co děláte, cítíte, jak reagujete a jak žijete. I z toho důvodu byste měli jít příkladem a klást na vybavení své ložnice velký důraz. Dítě by mělo vědět, že až jednou bude velké a bude stejně jako vy „mistrem“ života, bude odměněno i adekvátními prostory pro relaxaci. Vzor je velmi důležitý.

shutterstock 671044846

Děti do sedmi let nepotřebují obrovskou místnost. Jsou zvyklé na dělohu své matky.

Pro inspiraci zde uvedu jen pár jednoduchých univerzálních tipů na dobré Feng Shui dětského pokoje. Je-li pokoj příliš velký, zaplňte ho. Umístěte do něj stany či domečky, kde se dítě může schovat.

Nepoužívejte extrémní barvy, jako je červená nebo černá. Vhodný není ani celý bílý pokoj. Dítě potřebuje trochu barvy. Dobře na děti působí žlutá, oranžová, bílá, zelená a modrá. Vhodné jsou přírodní materiály. V dětském pokoji není vhodné mít zvířata. 

Kam s postelí?

Dětskou postel nedávejte pod střešní okno či do blízkosti dveří. Palandy jsou v pořádku, jen musíte eliminovat možný svár o to, kdo je dole a kdo nahoře. Pokud to místnost dovoluje, můžete umístit dětskou postel tak, aby hlava dítěte ve spánku směřovala k východu či jihovýchodu – tyto dva směry zajišťují růst.

shutterstock 414522784

Postel dítěte by neměla být natočená „hlavou“ na sever. Děti neporostou a budou v noci vyděšené.

Naopak nedoporučuji směřování na sever. Děti, které spí hlavou směr sever, mohou být nedostatečně vyživovány a ve výsledku menší. Nevhodným směrem je rovněž severovýchod, kde může docházet k pomočování, či dokonce nočním děsům.

foto: Shutterstock, zdroj: Česká škola Feng Shui

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...