fbpx

Zveřejněno: 13. 10. 2017

Povídá v jisté zemi v jistém městě policajt při pohledu na rozpis služeb svému kolegovi: "Představ si, že letos vychází Silvestr na pátek" "Neděs," odvětí kolega. "Ještě aby to nebylo třináctého!" Strachem z čísla třináct trpí lidé v mnoha zemích a jeho spojení s pátkem obavy ještě umocňují.

Strach ze třináctky se odborně jmenuje triskaidekafobie a z pátku třináctého jako nanejvýš smolného dne pak paraskevidekatriafobie. Určitě by těmito fobiemi mohli trpět členové posádky vesmírného letu Apolla 13, který sice odstartoval v úterý jedenáctého dubna 1970, ale přesně ve 13 hodin 13 minut. Ke známé nehodě, která jen tak tak že neskončila tragédií, pak došlo v pátek čtrnáctého. Touto fobií se mohli nakazit také pasažéři výletní lodi Costa Concordia, protože ta osudově narazila do útesu u ostrova Giglio v pátek třináctého ledna 2012.

Osudových čísel je víc

Příležitost trpět obavami z data v kalendáři můžeme průměrně dvakrát do roka, kdy třináctka právě na pátek vychází. Není to však celosvětová záležitost, fobie se prakticky týká jen západní kultury, i když to také není univerzální. Třeba Italové se nejvíc obávají pátku s datem sedmnáct. Vychází to z anagramu latinského přepisu čísla – z římských číslic XVII se stane VIXI, což se překládá jako "Žila jsem", tedy "Můj život je u konce".

shutterstock 168717053

Costa Concordia najela na útes v pátek 13. ledna 2012, zahynulo 32 lidí, celý svět poznal kapitána Schettina

Letecká společnost Alitalia proto nemá 17. řadu sedadel, sedmnáctá zatáčka bobové dráhy v olympijském areálu v Turíně se nazývala Bezejmenná a fotbaloví fanoušci tvrdí, že toto datum může za překvapivé porážky národního týmu.

Ve světě jsou smutně proslulá jiná čísla. Vysloví-li Číňan v mandarínské čínštině číslovku čtyři, bude mu to znít, jakoby řekl „smrt“. Proto jejich budovy prostě nemají čtvrté patro. V Japonsku je zase výslovnost číslovky devět velice podobná termínu "utrpení". Tak bychom mohli pokračovat, všude se prostě nějaké nešťastné číslo najde, protože neštěstí nechodí po horách, ale po lidech.

Templáři měli důvod se bát

Jak strach ze třináctky ve spojení s pátkem vznikl? Někteří historici tvrdí, že to má původ v příběhu Ježíše. Poslední Kristova večeře měla totiž třináct hostů, a tím třináctým byl Jidáš, který Ježíše zradil. Podle křesťanské tradice pak byl Ježíš ukřižován právě v pátek.

Jiný výklad se opírá o trochu novější historii. Ve Francii za vlády Filipa Sličného počátkem čtrnáctého století sídlila jedna z mnoha komend templářských rytířů. Král jim dlužil pěkné peníze, které vrátit nemohl. Měl zato silný vliv na papeže Klimenta V., který sídlil v Avignonu. Bylo tedy snadné rytíře řádu obvinit z kacířství, a tak se na celém území roku třináctého října 1307  – tedy před 710 lety – rozběhlo rozsáhlé zatýkání templářů. Po zinscenovaném procesu pak byli mnozí z nich upáleni.

shutterstock 674390788

Pátek třináctého je také série dvanácti amerických hororových filmů, doporučujeme na dlouhé podzimní večery. Hlavní hrdina se jmenuje Jason.

Třináctka ovšem byla nešťastná i pro staré Germány. Podle ság se ve Valhale, germánském nebi, sešlo dvanáct bohů; ten třináctý, zlý bůh Loki, pozván nebyl. Přesto přišel a aby se prý pomstil, způsobil smrt Baldera, boha radosti a potěšení. Tato smrt pak uvrhla na celou Zemi tmu. Jestli to ještě někomu nestačí, tak ve středověku byl pátek vybírán jako den vhodný k popravám a na popraviště vedlo údajně třináct schůdků…

Staňte se třeba Číňanem

Číslo třináct ovlivňuje i ty, kteří v jeho nešťastný vliv nevěří. Prostě v ten den ani s "nevěrcem" ti pověrčivější jednat o ničem závažnějším nebudou a třeba u některých zahraničních pojišťoven ani nemohou uzavřít smlouvu o pojištění.

Trochu reálného osvětlení nabízí výklad pomocí kupeckých počtů. Zboží se nejjednodušeji totiž vždy prodávalo na tucty, tedy po dvanácti kusech. Důvod je ryze praktický. Tucet se krásně dá rozdělit na polovinu, třetinu, čtvrtinu i šestinu, takže dostaneme šest, čtyři tři nebo dva kusy toho, co chceme koupit či prodat. Třináctý kus se jaksi nehodí do krámu, je navíc. Co s ním, nešťastníkem, započítat se pořádně nedá, to abychom ho raději dali k tomu tuctu zadarmo. Jestli ale ani tomuhle nevěříte a třináctka je pro vás dál nešťastná, staňte se na ten den Číňanem a o ničem nepřemýšlejte. Pak ovšem nezapomeňte být čtvrtého zase Evropanem, nebo vás tahle prokletá fobie opět dostihne.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...