fbpx

V přednášce vystoupí berlínská lékařka celostní medicíny a specialistka na biorezonanci

Zveřejněno: 3. 4. 2018

Dokáže zázračně uzdravovat, ale i potichu zabíjet. Řeč je o obyčejném jídle. Záleží jen na tom, kolik ho sníte a jak s ním předtím naložíte. „Tisíce let stará ájurvéda ho považuje za lék. Samozřejmě se ale musí užívat v pravou chvíli a tím správným způsobem,“ potvrzuje ájurvédský kuchař Gary Wright. Jeho večeři, ale také přednášku lékařky celostní medicíny z Berlína Barbary Miller můžete zažít 16. dubna v Černé labuti.

Od Barbary se návštěvníci dozví například to, jak vypadá prevenční medicína z jejího celostního pohledu na člověka. Na přednášce vystoupí také Jana Matoušová, specialistka na biorezonanci. Ta bude mluvit o prevenci pomocí přístroje Bicom Optima 2000, který umí změřit, zda funguje správná komunikace a výměna informací mezi buňkami. Večer doplní tradičně ájurvédské gurmánské dobroty šéfkuchaře Garyho Wrighta. Jeho speciálním hostem bude ředitel restaurace SaSaZu Avihai Hadida a její šéfkuchař Andy Tan.

ajuverd 2

Tři S: Tři pilíře ájurvédy

Již nejstarší klasikové popisují v ájurvédě tři pilíře, které úzce souvisí se zdravím člověka: strava, sexualita a spánek. Když jsou všechna 3 S v rovnováze, uspokojí základní lidské potřeby a harmonicky propojí naše tělo, ducha i duši. 

gary wright 2

Důležité je znát svoji konstituci. Ta je základem toho, jak se cítíme, konáme, jaké máme návyky, chutě, potřeby a nedostatky. Lidé se dají dle ájurvédy rozdělit do tří základních skupin - Vata, Pitta, Kapha – a jejich kombinace. I zde jsou priority rozdílné: Vata potřebuje pravidelný spánek, Pitta je ovlivněna hlavně stravou a spokojenost Kaphy silně závisí na sexuálním životě.

Zdravá strava je základ

Správné jídlo je fundamentem ájurvédské nauky. Každý z nás je jiný a každému vyhovuje a dělá dobře či škodí něco jiného. Přesně podle hesla: co jednomu je lékem, může být pro druhého jedem. I naše vnitřní pocity v nejrůznějších situacích ovlivňují náš apetit a podle konstituce pak tíhneme k určitým vlastnostem, které se odrážejí v našich stravovacích zvycích. Tyto správně interpretovat a potraviny vhodně kombinovat je umění celé ájurvédské stravy.

Nezávisle od konstituce však platí všeobecná doporučení pro každého z nás: jíst pokrmy připravené s radostí a láskou, stravovat se pravidelně a rozmanitě. Dejte na rodinný stůl jen jídlo a potraviny čerstvě zpracované (žádné konzervy či hotovky) a nezapomeňte umožnit vašim orgánům zpracovat jídlo předešlé, než se pustíte do nového. Odměnou vám bude nadbytek energie, kterou budete moci použít i někde jinde. 

 mg 1366

Jídlo bychom měli připravovat a jíst s radostí a láskou.

Sexualita rovná se životní energie

Už ve starých védách (naukách) stojí v popředí otázka životní energie spojená se sexualitou. Téměř každé náboženství doporučuje sexuální zdrženlivost k posílení ducha a myšlení. I védské filosofii je známa síla, která transformuje sexuální energii, čistí ducha a ostří smysly; ájurvéda proto nedoporučuje těmto mudrcům jíst např. chilli, zázvor, česnek, cibuli, šafrán a muškát, protože sice jsou životabudiči v těle, ale na nesprávném místě. Alternativně k tomu však staré tantrické tradice učí cestu, kdy právě pomocí sexuálních technik je možné dosáhnout extatického spojení muže a ženy. S tím úzce souvisí i téma dnes moderních „doplňků stravy“, které od nepaměti hrají ve starých léčitelstvích důležitou roli. 

K nejstarším patří například všestranná Ashwaganda, kterou jako léčivo na nervy znali již Egypťané, v arabských zemích se používala pro své narkotické účinky, v Indii a na Srí Lance jako účinný prostředek proti impotenci a pro ženy jako omlazující tonikum. Avšak ani ta nejlepší tabletka na světě nenahradí lásku a přitažlivost, tu nejsilnější energii, která existuje mezi mužem a ženou, mezi zamilovanými. Na tuto extázi nejsou zapotřebí žádné praktiky.

Spánek, klíč k mládí

Dopřejeme-li našemu tělu dostatek klidu, který potřebuje k regeneraci, zůstane nám tak otevřen přístup ke studnici mládí. Poklidný večer, teplé mléko s medem a šafránem, bylinkový čaj s fenyklem a baldriánem mohou být pomocníky, stejně jako masáž nohou teplým olejem či večerní meditace. Nic z toho však nepomůže, když nenajdeme sami v sobě mír, světlo a pohodu.

foto: Ayurvedic Breakfast, zdroj: Ayurvedic Breakfast

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...