fbpx

Zveřejněno: 3. 1. 2018

Věda a medicína postupně objevují široké léčebné využití konopí. Léčba se ovšem netýká jen lidí. Kanabinoidy a další látky obsažené v této rostlině dokážou pomáhat od symptomů a v některých případech i léčit nemoci domácích zvířat.

Psi, kočky, křečci, morčata, hadi, pavouci anebo třeba králíci. Všechna zvířata na této planetě mají stejný endokanabinoidní systém, jako má člověk. Na aplikaci kanabinoidů tedy jejich tělo reaguje stejně nebo velmi podobně jako naše. Proto konopí začínají používat i veterináři.

shutterstock 687428233

Konopí pomáhá zvířatům stejně jako lidem. Na odřeniny i při epilepsii.

Studie se teprve rozbíhají

Vzhledem k tomu, že konopí je stále v naprosté většině světa zakázané a výzkum jeho léčebných účinků na člověka provází řada byrokratických překážek, které práci vědců a lékařů výrazně ztěžují, není velkým překvapením, že obdobných studií zabývajících se psy, kočkami a dalšími mazlíčky mnoho neexistuje. Respektive dokončena nebyla dodnes snad ani jediná.

Prvními vlašťovkami jsou ovšem studie, které se začaly provádět v těch amerických státech, jež v posledních letech legalizovaly léčebné anebo i rekreační konopí. Nicméně ani zde nelze mluvit o výzkumech, ale zatím pouze o průzkumech mezi páníčky, kteří svým čtyřnohým přátelům z nějakého zdravotního důvodu konopí a přípravky z něj podávají.

Na druhou stranu velmi rychle přibývá veterinářů, a to nejen za oceánem, ale i v Evropě a v rostoucí míře i v České republice, kteří mají s konopnou terapií pozitivní zkušenosti a doporučují ji (samozřejmě neoficiálně) majitelům nemocných zvířat.

shutterstock 431471605

Konopí doporučují i veterináři, zatím ale neoficiálně.

O pejskovi a kočičce

Podívejme se nyní na pár konkrétních případů, ve kterých konopí pomohlo uzdravit nebo alespoň zmírnit symptomy několika českým psům a kočkám. Klasickými případy, se kterými se setkáváme všichni, jsou různá povrchová poranění, která vznikají kvůli rvačkám s jinými zvířaty. Konopí pomáhá třeba i během pooperační rekonvalescence nebo při epilepsii.

Na povrchová zranění stačí obvykle obyčejná konopná mastička. „Paddy honil na silnici kočku, praštil sebou a sedřel si hrudník i s pohlavními orgány,“ popisuje majitel pětiletého voříška Václav. „Viditelně ho to strašně bolelo, ale doma jsme ihned aplikovali silnou vrstvu konopné masti na kokosové bázi, které si i trochu lízl, načež rychle usnul. Druhý den vypadal, jako kdyby se mu nic nestalo, odřeniny se krásně zatáhly a za pár dnů po nich nebylo skoro památky.“

Dalším typickým příkladem je starší labradorka Sára, která musela na poměrně složitou operaci kolenního kloubu, po níž obvykle následuje minimálně dvouměsíční rekonvalescence. Majitelé však naštěstí měli k dispozici silný konopný extrakt, který Sáře podávali jak ústně smíchaný s olivovým olejem, tak topikálně v podobě mastí přímo na hojící se jizvu.

Díky této „doplňkové“ léčbě začala Sára operovanou nohu používat po čtrnácti dnech a po měsíci byla podle majitelky Elišky ve stavu jako před operací. „Kromě krásně se hojící jizvy na ní nebylo poznat, že před nějakými třiceti dny byla na operaci. Náš veterinář přitom říkal, že normálně začne chodit a fungovat zhruba dva měsíce po zákroku.“

Posledním častým případem je epilepsie, která může postihovat zvířata stejně jako lidi. To byl případ i kocoura Filipa, který ve věku devíti let začal zničehonic dostávat epileptické záchvaty, jimž léky od veterináře nedokázaly zabránit. Zoufalá majitelka Věra proto na doporučení známého vyzkoušela konopný výtažek s obsahem jak psychoaktivního THC, tak druhého hlavního léčivého kanabinoidu CBD, po jehož aplikaci se „frekvence i intenzita záchvatů začaly zmenšovat, až odezněly zcela a už se nevrátily“.

Za zeptání nic nedáme

Autor těchto řádků může z vlastní zkušenosti potvrdit, že konopí zvířatům pomáhá stejně jako lidem a že v České republice a okolních zemích velmi rychle přibývá veterinářů, kteří konopí doporučují a oficiálně projevují zájem ho zkoumat a studovat, jelikož v něm vidí obrovský potenciál ve veterinární péči.

Rozhodně se proto nebojte a ptejte se veterinářů na to, zda o léčebných účincích konopí vědí a zda léčbu s ním schvalují či doporučují.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...