fbpx

Zveřejněno: 1. 12. 2017

Lékařské studie a praktické zkušenosti nemocných dnes a denně prokazují, že konopí dokáže úspěšně léčit celou řadu střevních onemocnění, se kterými si dnešní medicína neví rady.

Lékař, který nemá znalosti o léčbě konopím, může s čistým svědomím tvrdit, že na takzvaná zánětlivá střevní onemocnění (zkratka IBD z angličtiny), která jsou často řazena i mezi civilizační choroby, neexistuje lék.

Studie na zvířatech i lidských pacientech přitom v posledních letech ukazují, že konopí a přípravky z něj mohou skvěle pomáhat pacientům s tak rozšířenými chorobami, jako je třeba Crohnova choroba, ulcerózní kolitida a další zánětlivé střevní nemoci. Pojďme se nyní podívat na pár příkladů.

shutterstock 618227330

Konopí může pomoci i pacientům s celiakií.

Neléčitelná celiakie

Celiakie je onemocnění, při kterém imunitní systém napadá epiteliální buňky v malém střevě po požití lepku. Když se tak stane, jedinec může trpět bolestmi, nebo není schopný řádně přijímat živiny z potravy. Z dlouhodobého hlediska jsou lidé trpící celiakií náchylní k rozvoji cukrovky, roztroušené sklerózy či rakoviny. Dle výsledků výzkumu je ale možné, že vnitřní epitelovou vrstvu střeva dokážou po celiakii vyléčit kanabinoidy ve spolupráci s endokanabinoidními receptory, které se v lidském těle hojně nacházejí.

Pozorováním výzkumníci zjistili, že kanabinoidní receptory CB2 se u celiaků aktivovaly v dolní části střev. Vědci proto navrhují se na tyto receptory u pacientů trpících celiakií zaměřit. Několik pacientů kromě toho potvrdilo, že se u nich po léčbě konopím dostavila úleva od bolestí a někdy se tak celiakii podařilo zcela vyléčit. „Během pouhých šesti měsíců, co jsem užíval konopí, moje nemoc zmizela,“ prohlásil v rozhovoru pro časopis Relief Matthew Distefano. „Doufal jsem alespoň v částečnou úlevu od stálých příznaků. Kromě dobrých výsledků endoskopie se mi ale spravila i anémie (chudokrevnost) a už netrpím nedostatkem bílkovin, vápníku a železa.“

Syndrom zvýšené propustnosti střev

Joe Cohen, lékař osteopatie a ředitel coloradské nemocnice Holos Health Center ve městě Boulder ve Spojených státech, tvrdí, že konopí dokáže léčit i syndrom zvýšené propustnosti střev. Zvýšenou propustností střeva obvykle trpí lidé, jejichž nesnášenlivost lepku je podobná celiakii. Přemíra lepku v těle totiž vytváří protein zonulin, který odděluje jednotlivé buňky ve střevě od sebe, čímž se mezi buňkami vytvoří volný prostor, kudy mohou pronikat částice potravy.

shutterstock 426727075

Složky marihuany mohou podle lékařů vyléčit zvýšenou propustnost střev.

Části nestráveného jídla se tak mohou dostat do krevního oběhu, to může do těla zanést infekci, například sepsi, která může mít smrtelné následky. Moderní medicína ani antibiotika přitom nedokážou takto střevo vyléčit, a dokonce jeho stav mohou i zhoršit. Zkušenosti lékařů i pacientů ze Spojených států nebo Izraele přitom naznačují, že konopí by mohlo tuto nemoc vyléčit.

Crohnova nemoc                                                                           

Toto civilizační zánětlivé onemocnění střev, které postihuje stále více a více zejména mladých lidí, je v dnešní medicíně také považováno za nevyléčitelné. Crohnova nemoc přímo postihuje stěnu trávicího traktu, což vyvolává bolesti, průjem, ztrátu hmotnosti, anémii a celkovou únavu organismu.

Konopí přitom zabírá proti všem těmto příznakům, a proto ho pacientům mohou na tuto nemoc předepisovat i internisté (gastroenterologové) v České republice. Mezi členy pacientského spolku KOPAC, který zastupuje české nemocné léčící se konopím, je právě i řada pacientů s Crohnovou chorobou, případně s příbuznou ulcerozní kolitidou.

Jedna z pacientek, se kterou jsme měli možnost hovořit, pocítila úlevu od příznaků Crohna po pouhých třech dnech, během kterých užívala výtažek z konopí s vysokým obsahem léčivého kanabidiolu (CBD) a menším množstvím psychoaktivního tetrahydrokanabinolu (THC). Předtím byla dlouho na kortizonu a steroidech, které zanícenému tlustému střevu vůbec nepomohly, naopak se pouze dostavily další nežádoucí účinky těchto farmaceutik. Pacientka nyní již půl roku užívá pouze přípravky z konopí a cítí se dobře, ačkoli se nemoci zcela nezbavila a musí nadále dbát na zdravou životosprávu.

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...