fbpx

Zveřejněno: 26. 11. 2017

Deprese postihuje více než 300 milionů lidí na celém světě. Lékaři na ni většinou automaticky předepisují antidepresiva, která ovšem reagují spíš až na příznaky nemoci než na její příčiny. Existuje přitom řada způsobů, jak toho docílit přirozenou cestou.

Náš mozek spoléhá na správnou rovnováhu chemických látek, která reguluje naši náladu, konkrétně serotoninu, norepinefrinu a dopaminu. Serotonin hraje největší roli při zmírňování nálady, norepinefrin nám pomáhá vyrovnávat se se stresem a dopamin působí jako naše „chemické“ potěšení a umožňuje nám užívat si různých situací a událostí.

Problémy antidepresiv

Farmaceutické přípravky mohou být velmi užitečné, mnohdy vedou k záchraně života. Antidepresiva ale mezi ně nemusí vždy patřit a je hodně důvodů, proč v mnohých případech jejich užívání vzít až jako poslední možnost, kdy všechny předcházející selžou.

shutterstock 89784175

Antidepresiva způsobují únavu, odvádějí pozornost a mohou vést až k sebevraždě.

Hlavním důvodem je již zmíněná skutečnost, že neřeší příčinu potíží, ale jejich následek. Tudíž se musí užívat dlouhodobě, mnohdy celá léta, ne-li doživotně. Seznam jejich vedlejších účinků také není zrovna krátký od nárůstu hmotnosti, únavy, sníženého pohlavního apetitu až po možné sebevražedné myšlenky, od kterých by nás přece měly spíše ochránit.

Přečtěte si příbalový leták nějakého léku na depresi a dostanete se do obrazu, co vám reálně hrozí. Většina antidepresiv přitom cílí na serotonin, jsou navrženy tak, aby zvýšily jeho hladinu, která má být u nemocných depresí nízká. Toho ale můžeme docílit i jinými způsoby.

Hýčkejte si střeva

Zdraví vašeho mozku přímo souvisí s kondicí vašeho střeva. Je prokázáno, že se zvýšeným výskytem deprese je spojena nerovnováha bakterií v mikrobiomu, konkrétně jde o bifidobacterium a lactobacillus. Zkuste proto do svého jídelníčku přidat probiotikum obsahující tyto dva kmeny.

Ketogenní strava je jedním z nejnovějších témat ve wellness světě. Zaměřuje se na vysoký příjem tuku, mírný příjem bílkovin a minimální příjem sacharidů, které z vašeho těla učiní spalovače tuků, ze kterých bude i získávat energii.

Vzhledem k tomu, že 60 procent mozku je tvořeno tukem, je logické, že byste ho jím měli i krmit. Studie ukázaly, že ketogenní strava dokáže stabilizovat náladu a má podobný účinek jako antidepresiva. Ketogenní diety se přitom nemusíte držet striktně. Stačí se inspirovat středomořskou stravou plnou zdravých tuků a občas do svého jídelníčku zařadit divoce žijící ryby. Je prokázáno, že u lidí, kteří tak učinili, došlo k výraznému snížení symptomů deprese.

Zkuste „přerušovaný“ půst

Vzhledem k tomu, že deprese je považována za neurozánětlivý stav, studie ukázaly, že podobné účinky, jako mají antidepresiva, může mít i krátkodobý půst, který dokáže zánět redukovat. Existují různé způsoby tohoto půstu. Jedním z nich je například denní půst po dobu 16 hodin, který se někdy označuje také jako osmihodinové jídelní „okno“.

shutterstock 238255498

I v zimě vyhledávejte sluneční svit, světlo pomáhá proti depresím.

Během osmi hodin jíte zcela normálně, ale nejíte po zbývajících 16 hodin. Čtyřiadvacetihodinový půst pak znamená, že vysadíme jídlo na celý den. Během půstu pijte hodně vody, můžete si dát kávu i čaj. A po půstu se nepřejezte.

Zvyšte hladiny neurotransmiterů

Slyšeli jste někdy o běžeckém rauši? Existuje důvod, proč se cítíte vzrušeni i po mírném cvičení. Najděte si proto svou cestu ke štěstí i jinými aktivitami, než je poslech vaší oblíbené hudby. Cvičte, běhejte, plavte, vydejte se na túru, naučte se něčemu novému, z čeho budete mít radost. Stres je hlavní příčinou mnoha zdravotních problémů včetně deprese. Může přitom pocházet odkudkoliv: pracovní vytížení, vztahy, ale třeba i přetížení technologiemi jsou jen některými z viníků.

Vyzkoušejte proto tzv. hygge, což je nový fenomén inspirovaný Dánskem. Jedná se o fenomén útulna, tepla, pohostinnosti a komunity. Život, který nám přináší radost a potěšení v podobě svíček, čerstvého pečiva či večeří s přáteli. Právě díky „hygge“ jsou skandinávské země neustále považovány za nejšťastnější místo k životu. Přečtěte si na toto téma třeba knihu Signe Johansenové Hyggé - Fenomén útulna.

Dodejte tělu vitamín B

Vaše tělo je komplexní systém, který se spoléhá na rovnováhu živin, aby správně fungoval. Je prokázáno, že za zvýšeným výskytem deprese stojí nedostatek vitamínů skupiny B. Jeho nízká hladina dokonce může zpomalovat účinnost antidepresiv. Potraviny s vysokým množstvím vitamínu B jsou zejména kvasnice, sýry, celozrnné obiloviny, ořechy, maso, vejce, luštěniny, brambory, listová zelenina či pivovarské kvasnice.

Všimli jste si také, že v zimě má naše nálada tendenci klesat? Může za to nedostatek slunečního světla. Sluneční svit dodává vyšší hladiny serotoninu a vitaminu D, které se v tmavých zimních měsících snižují. Slunce je největším biologicky dostupným zdrojem vitaminu D, proto nezapomeňte aktivně využívat chladných slunečných zimních dnů. Teple se oblečte a jděte se projít. Sluneční svit dokážou také nahradit speciální světelné terapeutické boxy, které mohou výrazně zmírnit příznaky deprese.

Kognitivně behaviorální terapie byla původně vyvinuta coby specifická léčba deprese. Zaměřuje se na zlepšení negativních emocí tím, že prostřednictvím vytváření osobních strategií pracuje na změně destruktivních myšlenek a chování nemocného. Celkově se ukázalo, že se jedná o jednu z nejúčinnějších forem terapie zaměřenou na depresi. Před nasazením psychofarmak ji rozhodně vyzkoušejte.

foto: Shutterstock, zdroj: MindBodyGreen.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...