fbpx

Zveřejněno: 11. 9. 2017

Pravděpodobně to samé, co v Coloradu – stali bychom se finančně silnějším státem. Legální prodej dle oficiálních statistik obohatil skrz daně a poplatky do 31. května letošního roku coloradskou státní pokladnu celkem o 506 milionů dolarů (kolem jedenácti miliard korun).

Podle finančního úřadu se tržby z konopí pro léčebné i rekreační účely jen za květen rovnaly 127,7 milionům dolarů (zhruba 2,8 miliardy korun), čímž se tento měsíc stal dvanáctým v řadě, kdy příjmy prodejců legálního konopí a produktů z něj překonaly 100 milionů dolarů. Od začátku letošního roku „vydělal“ konopný sektor ve státě s 5,5 miliony obyvatel 620 milionů dolarů, přičemž do státní pokladny z této částky přiteklo 95 milionů dolarů (přes dvě miliardy korun).

Obrovský šek

Mark Tvert a Brian Vicente z právnické společnosti VS Strategies, kteří se podíleli na úspěšné legalizační kampani z roku 2012, jejímž cílem bylo regulovat a zdanit marihuanu pro dospělé, předají místnímu zákonodárci Jonathanu Singerovi obrovský šek na půl miliardy. Tvert, který byl ředitelem komunikace Marijuana Policy Project (nejvýznamnější organizace zasazující se o legislativní změny ve vztahu USA ke konopí), je jednou z nejznámějších postav celoamerického boje za legalizaci a zároveň představuje „nový“ typ konopného aktivisty 21. století – mladého energického člověka v obleku, připraveného vždy precizně argumentovat ve prospěch legalizace.  

shutterstock 124875025

Legalizace konopí přinesla do coloradské pokladny v přepočtu 11 miliard korun.

„Legalizace, regulace a zdanění konopí pro dospělé už Coloradu vygenerovalo stovky miliónů dolarů,“ nechal se Tvert slyšet. „Tyto daně jsou přitom využívány ke zlepšení celé řady služeb. Dotujeme jimi projekty od výstavby nových škol přes léčbu drogově závislých až po boj proti bezdomovectví. Samozřejmě nelze opravit všechny školy nebo pomoct úplně každému, přesto to má silně pozitivní dopad na celou naši společnost.“

Více než polovina z vybraných peněz byla přidělena školství, přičemž 117,9 milionů dolarů bylo použito pouze na projekty výstavby škol. Čtrnáct procent bylo vynaloženo na prevenci a léčbu zneužívání drog a 11,9 na zlepšení regulačních mechanismů.

Přínos i na lokální úrovni

Z těchto výnosů těží i místní obce. VS Strategies zmiňují, že například okrsek Pueblo County využil 420 000 dolarů z konopných daní na vysokoškolská stipendia pro místní maturanty, kteří se po skončení střední školy chystají pokračovat ve studiích. Město Aurora vyhradilo 1,5 milionu dolarů na boj proti bezdomovectví a město Edgewater mohlo díky těmto příjmům nechat nově vydláždit všechny ulice, opravit chodníky a dotovat novou výstavbu.

shutterstock 423025330

Z konopných daní bylo použito 420 000 dolarů na vysokoškolská stipendia pro místní maturanty.

A to nejdůležitější na závěr – miliardy dolarů zaplacené bezúhonnými občany legálním prodejcům konopí představují obnos, který všude jinde ve světě, kde platí prohibice, končí v rukou černého trhu a kriminálních živlů. A jak známo – dealer v postranní uličce se na občanský průkaz vašeho dítěte neptá, zatímco v legálních výdejnách probíhá stejná (spíše ještě přísnější) kontrola věku jako třeba v hospodách. I to je jedním z důvodů, proč od legalizace v Coloradu nedošlo k výraznému nárůstu počtu uživatelů mezi mladistvými, jak „hrozili“ zastánci prohibice, ale naopak došlo dokonce k mírnému poklesu (zřejmě zde hraje roli i ona otřepaná fráze o „zakázaném ovoci“, které „chutná nejlépe“, kdy konopí po legalizaci punc onoho zakázaného ovoce ztratilo).

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...