fbpx

Zveřejněno: 6. 8. 2017

Informací o tom, co je zdravé, existuje tolik, že dávno není možné řídit se všemi najednou. Moderní člověk se potácí od jedné rady k druhé a chybí mu klíč, který by je utřídil. Často proto nevíme, co nám prospěje a co uškodí. Kromě čínské medicíny je zde i tradiční tibetská (tibetsky Sowa Rigpa). Jde o univerzální systém, který učí lidi dosáhnout vnitřní rovnováhy. Pomáhá tak předcházet nemocem, řeší chronické potíže a prodloužuje život.

Tradiční tibetská medicína je vlastně sestra indické ájurvédy a tradiční čínské medicíny. Medicíny se rozvíjely souběžně v různých geografických oblastech Asie po více než čtyři tisíce let. Mnohdy se taky navzájem ovlivňovaly, když si učenci na společných kongresech vyměňovali znalosti a knihy, aby dosáhli širšího poznání. Přesto je každá tato medicína svébytným systémem s vlastní filozofií a nelze je zaměnit.

Tradiční tibetská medicína se praktikuje nejen v Tibetu, ale v celé himálajské oblasti, tedy také v Mongolsku, Bhútánu, Nepálu, Indii i Rusku. Tibetský termín Sowa Rigpa znamená v překladu jednoduše „věda o uzdravování“.  Cestu na Západ si teprve postupně hledá, ale velmi dobře ji znají třeba v Rusku nebo také v Polsku.

shutterstock 399190012

Tradiční tibetská medicína pracuje i s bylinkami

Proč se zajímat o tradiční tibetskou medicínu

Možná se ptáte sami sebe, proč přidávat ke všem těm informacím o zdravém životním stylu ještě další rady, tentokrát původem z Tibetu. Existuje snad nějaký důvod, proč by nám právě tradiční tibetská medicína měla umět poradit? Dnešní moderní svět zahlcený technologiemi, polotovary, plasty a chemií má přece na první pohled se starým Tibetem málo společného.

Velkou výhodou tradiční tibetské medicíny je její univerzálnost. V podstatě v každé geografické oblasti po celém světě se v minulosti rozvíjely různě pokročilé léčitelské tradice, které se obvykle specializovaly na léčení místních nemocí za pomoci lokálních bylin a dalších dostupných léčivých prostředků. Ve srovnání s těmito přírodními systémy léčby však pracuje tradiční tibetská medicína s nemocemi a zdravotními problémy na mnohem hlubší úrovni, a proto je možné ji využít kdekoli na světě pro všechny typy zdravotních problémů.

Tradiční tibetská medicína chápe zdraví jako stav, kdy jsou v našem těle v rovnováze všechny elementy, tedy konkrétně prostor, v němž se vše objevuje, a pak země (vše pevné), voda (vše tekuté), vítr (vše pohyblivé) a oheň (vše horké). Nerovnováha mezi nimi je prvotní příčinou všech problémů, a proto základní ozdravnou technikou je v této tradici navracení do původního, rovnovážného stavu.

Dosáhnout rovnováhy

Všechno, z čeho je složeno lidské tělo zevnitř, včetně našich emocí a psychických stavů, ale také všechno, co se vyskytuje ve vnějším prostředí, má charakter jednoho ze základních elementů, tedy je to pevné, tekuté, pohyblivé nebo horké. Navzájem se tělo a prostředí, v němž žijeme, neustále ovlivňují, a proto cesta ke zdraví spočívá právě ve zdravém životním stylu a stravě.

Je velmi individuální, co kdo z nás potřebuje, aby opět dosáhl rovnováhy, protože zatímco u někoho převažuje vítr, jiný má v sobě příliš mnoho ohně a podobně. V příštím článku si budete moci udělat test, který vám prozradí, jaký jste typ a co bude zdravé právě pro vás. Díky tomuto přístupu jsou techniky tradiční tibetské medicíny velmi univerzální a můžeme je použít kdekoli na světě.

Druhou velkou výhodou tradiční tibetské medicíny je systematičnost. Mnohé jiné léčitelské tradice se předávaly ústně z generace na generaci, anebo se také zaměřovaly často specificky jen na určité zdravotní problémy. Naopak Tibeťané skutečně vybudovali vlastní „vědu o uzdravování“, kde se zabývali důsledně všemi aspekty lidského zdraví, rozvinuli anatomii, fyziologii, diagnostiku, patologii a svoje poznatky také zapsali a archivovali. Díky tomu k nim máme dnes přístup v ucelené podobě, přestože nejsou zatím přeložené do většiny evropských jazyků.

S čím umí pomoct?

Právě protože tradiční tibetská medicína nevnímá lidské tělo izolovaně, dokáže velmi dobře pracovat s celou řadou takzvaných civilizačních nemocí a zdravotních problémů, které jsou spojené s životním stylem a stravou. Ideální je samozřejmě těmto problémům předcházet, tedy udržovat se v rovnovážném stavu. O prevenci civilizačních nemocí se budeme zaměřovat i v dalších článcích.

Tradiční tibetská medicína se také zabývá velmi do hloubky vztahem mezi fyzickou a psychickou stránkou lidské bytosti. Emoce, stres nebo jiné rušivé psychické stavy často bývají prvotními impulzy, které nás vyvedou z rovnováhy a nakonec vedou k řadě nemocí. Skrze různé druhy meditačních technik můžeme také předcházet podobným typům onemocnění, vybudovat si psychickou imunitu. Dalším z možných překladů termínu Sowa Rigpa je totiž "vyživovat mysl".

Zatímco s prevencí vám poradíme v článcích, vážnější zdravotní problémy a pokročilé nemoci si vyžádají pokročilou diagnostiku a léčbu specifickými metodami tradiční tibetské medicíny, jako jsou bylinné léky, tibetská akupunktura, masáže a další druhy terapií ve specializované ordinaci. Velmi efektivní je tradiční tibetská medicína také například v léčbě zánětlivých onemocnění.

Autor: Anastazja Holečko

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...