fbpx

Zveřejněno: 12. 1. 2018

V prosinci 2017 představil časopis New York Times nový módní trend. Jedná se o raw vodu, tedy vodu, která nebyla jakýmkoliv způsobem zpracována nebo filtrována. Z této novinky se stal žhavý módní trend, kterého se téměř okamžitě chytily ohromné masy lidí. Otázkou zůstává, zda je pití neupravované a nefiltrované vody bezpečné.

Už na konci roku se v USA, od Kalifornie až po Maine, objevilo množství startupů, které nabízejí čistou přírodní vodu a snaží se na aktuálním hitu vydělat. V návaznosti na to vznikají debaty, které bezpečnost takto získávané vody zpochybňují. A voda už rozdělila Američany na dva tábory. V jednom jsou zastánci procesů, přísad a úpravy pitné vody tak, aby byla zdraví nezávadná, druzí chtějí zachovat přírodní látky, které se prý nacházející výhradně v panenské vodě.

Voda pod kontrolou

Vodní systém v USA není tak jako vlastně i jinde na světě dokonalý. Jako příklad může posloužit stárnoucí potrubí a potíže s kontaminací olova ve Flintu v Michiganu. Během minulého století se ale kvalita vody a jejího vlivu na zdraví veřejnosti výrazně zlepšila.

profimedia 0347109793

Je voda z kohoutku zdravější? Rozhodně je bezpečnější.

„Po zavedení filtračních, chloračních a sanitárních opatření, která se týkají pitné vody, se nebezpečí chorob ze znečištěné vody výrazně snížilo a nemoci jako cholera a tyfus téměř vymizely,“ říká Kellogg Schwab, profesor a specialista na kvalitu vody a veřejné zdraví, působící na Bloombergské škole veřejného zdraví na Univerzitě Johna Hopkinse.

„Tato opatření se zároveň stala velmi účinným nástrojem pro zlepšení veřejného zdraví. Proces čištění pitné vody a její následná distribuce do jednotlivých domů a podniků je ohromným přínosem, který už dnes považujeme za samozřejmost,“ dodává Schwab.

Voda bez kontroly

Odpůrci „čistě přírodní“ vody varují, že se v neupravené vodě mohou skrývat patogeny, které by mohly Američany opětovně vystavit onemocněním, před nimiž je úprava pitné vody chrání. Alespoň podle Vince Hilla, vedoucího oddělení prevence onemocnění z vody Centra pro kontrolu a prevenci chorob.

„Pokud není voda ošetřena, může obsahovat chemikálie a bakterie, které mohou zhoršit stávající zdraví, nebo vyvolat úplně nové nákazy,“ říká Hill. „Všechno, co si myslíte, že se v neupravené vodě může nacházet, tak v ní skutečně může být.“

Tím má Hill na mysli nejen přirozeně se vyskytující bakterie a viry, ale také třeba zemědělský odtok a nejrůznější chemikálie. Zatímco komunitní voda z vodovodu je zpracována tak, aby z ní bylo odstraněno až 91 různých kontaminantů, existuje jen velmi málo údajů o tom, co se skutečně nachází ve vodě nijak neupravované. Podle Hilla proto představuje nebezpečí, protože existuje mnoho zdrojů, které mohou pramenitou vodu významně znečistit.

Fluoridu se prý bát nemusíte

Alespoň v jedné věci mají Američané jasno. Vincent Casey, vedoucí manažer neziskové organizace WaterAid, která se zabývá hygienou a čistotou vody v celém světě, každopádně tvrdí, že fluorid na úrovních, v jakých se nachází v pitné vodě, nebezpečný není. Jedná se o chemickou látku přidávanou do vody, která pomáhá předcházet vzniku zubního kazu.

Ve vysokých koncentracích ovšem fluorid nebezpečný je. Z toho důvodu někteří oponenti vyzývají k ukončení fluoridace vody. „Je vědecky prokázáno, že fluorid je v malém množství pro zdraví zubů prospěšný,“ říká k tomu Casey. „Pokud vodárenská společnost provádí ošetření vody podle správných norem, neměly by se případy, kdy se fluorid ve vodě objeví v nebezpečné koncentraci, vůbec vyskytnout.“

Investujte do domácí filtrace

Pokud nevěříte kvalitě vodovodního potrubí, doporučuje Vince Hill investovat do domácí filtrace, spíše než se přiklonit k popíjení neupravené vody, u níž opravdu nevíte, co obsahuje. Vincent Casey s ním souhlasí.

„Pokud máte kvalitní vodní potrubí nebo domácí filtraci, nepovažuji pití neupravené vody za dobrý nápad. Na světě existuje řada lidí, kteří si nemohou dovolit ten luxus, aby mohli upravenou vodu pít,“ říká k tomu.

foto: Profimedia, zdroj: NewYorkTimes

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...