fbpx

Zveřejněno: 9. 10. 2017

O tzv. uhlíkové stopě se v posledních letech hovoří především v souvislosti s klimatickými změnami. V zájmu každého z nás by mělo být, aby právě ta naše stopa byla co nejmenší. A ty větší se snažit redukovat.

Nabízíme vám čtyři možnosti, jak tak učinit z pohodlí vašeho domova. Nezaberou vám více než hodinu a bezpochyby ve vás zanechají příjemný pocit.

Spočítejte si svou uhlíkovou stopu

V první řadě si spočítejte svou vlastní uhlíkovou stopu, což můžete učinit prostřednictvím tzv. uhlíkové kalkulačky, kterou najdete například zde.

Odpovězte na několik otázek týkajících se vašich dopravních návyků a spotřeby energie, abyste získali lepší představu o tom, kde jednáte ekologicky a kde se naopak můžete zlepšit. Své poznatky se pak snažte zpracovat a případné chyby (kde to bude možné) napravit. 

shutterstock 476848609

Jeden let odčiní pouhé 2 dolary.

Kompenzujte svůj let letadlem

Vaší hlavní prioritou by samozřejmě mělo být snižování emisí, což v reálu znamená místo autem dojíždět do zaměstnání prostředky městské hromadné dopravy a letadlo v některých případech vyměnit za jiný dopravní prostředek (třeba vlak). To samozřejmě není vždy možné a nenabádáme vás, abyste se své vysněné dovolené za oceánem vzdali. Jsou totiž i jiné způsoby, jak snížit  negativní dopady uhlíkových plynů na životní prostředí. „Když řeknete, že nikdy nepoletíte letadlem, je to stejné, jako byste řekli, že nikdy nesníte nic sladkého,“ říká Sophia Mendelsohnová, ředitelka udržitelnosti společnosti JetBlue. „Přeci jen jsme lidé. Když už ale zhřešíme, měli bychom to něčím vykompenzovat. Kompenzací za kus dortíku může být třeba hodina v tělocvičně. A kompenzace emisí je to samé. Za pouhé dva dolary můžete efektivně odčinit to, co způsobí let, který jste absolvovali.“ Touto částkou můžete třeba přispět některé z vámi vybraných společností, které se aktivně zabývají minimalizací škod napáchaných uhlíkovými plyny, jako je například vysazování stromů nebo vymýšlení projektů zahrnujících nové obnovitelné zdroje. A letenku si můžete koupit u společnosti, která nabízí i tzv. uhlíkové kredity

Přestaňte používat brčka

Zní to jako banalita, ale obyčejná brčka jsou spolu s plastovými pytlíky a jednorázovými plenkami pohromou pro oceány. Nezisková organizace Lonely Whale Foundation, která k čištění našich oceánů využívá tzv. chytré kampaně, nedávno zahájila výzvu StopSucking – „zastavte sání“. Tím, že ji přijmete, se zavazujete, že na cestách nebudete při pití používat plastová brčka na jedno použití. Kdyby se k této zdánlivě malé akci přihlásili všichni Američané, ušetřili bychom každoročně 500 milionů plastových brček, která  končí v mořích a poškozují tamní ekosystém. Podělte se proto o tuto iniciativu se svými známými a vyzvěte jak jednotlivce, tak firmy ve vašem okolí, aby učinili totéž.  

shutterstock 536357506

Podívejte se na program Nová zelená úsporám.

Zjistěte, jestli můžete přejít na obnovitelné energie

Díky současným dotacím na obnovitelné zdroje energií stojí za zvážení instalace FVE na střeše vašeho domu, popřípadě v rámci programu dešťovka instalace speciálních systémů na zachytávání a následné využívání dešťové vody. Zjistěte ještě dnes, jestli na dotace dosáhnete. Potřebné informace naleznete na stránkách NZÚ (Nová zelená úsporám), kde například visí i seznam obcí postižených dlouhodobým suchem, jejichž obyvatelé mají nárok na dotaci nejvyšší.

 

 

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...