fbpx

Zveřejněno: 4. 9. 2017

Spolu s tím, jak se po celém světě uvolňují represivní zákony uvalené na konopí, začínají tvůrčí vizionáři zkoumat konopí nikoli jen pro jeho známé psychoaktivní či léčebné účinky, ale i pro jeho vlastnosti využitelné ve stavebnictví a průmyslu.

Stavební společnost Tav Group z Tel-Avivu nedávno postavila celý dům s využitím tzv. konopného betonu, který dnes už produkují dokonce i firmy v České republice.

Hlavně organicky

Tento projekt, realizovaný ve městě Ein Hod na severu země, představuje studii architektonických možností organických stavebních materiálů, mezi něž patří i všestranně využitelné konopné vlákno. Na dolní patra terasovité budovy stavitelé využili kamene přímo z místa stavby. Na horní patra pak použili konopný beton známý také pod anglickým názvem hempcrete – biokompozitní materiál, který je směsí technického konopí (jedná se o legálně pěstované konopí s obsahem THC od 0,3 procenta) a vápna.

Konopný beton v podstatě představuje ekologicky šetrnou alternativu ke klasickému betonu, aniž by došlo ke snížení kvality nebo trvanlivosti tohoto svatebního materiálu.

Betonové zlo?

Díky své všudypřítomnosti nám beton může připadat jako něco neškodného a normálního. Ve skutečnosti však tento materiál má značně negativní dopad na životní prostředí. Při jeho výrobě vzniká velké množství oxidu uhličitého a v mnoha případech i toxických kovů. Navíc, jakmile beton ztuhne, vytváří nepropustnou vrstvu, což může vést k potížím s odtokem vody.

I z těchto důvodů se v Tav Group a dalších inovativních společnostech po celém světě rozhodli prozkoumat možnosti jiné volby a nakonec dospěli k tomu, že konopný beton je skvělou přírodní alternativou. Bylo zjištěno, že kromě toho, že při výrobě konopného betonu odpadá toxický výrobní proces, má tento materiál dobré izolační vlastnosti, takže dům z něj postavený člověk zchladí i v horkém středomořském klimatu. Je také propustnější než tradiční beton a lépe si tak poradí s vlhkostí, která je u moře všudypřítomná. Tyto vlastnosti znamenají, že obyvatelé „domu z konopí“ nemusí teplotu uvnitř regulovat elektronickými zařízeními, které zbytečně spotřebovávají spoustu elektrické energie. Rostliny konopí navíc absorbují během pěstování CO2, což se při výrobě běžného betonu rozhodně neděje, právě naopak.

shutterstock 492910690

Rostliny konopí absorbují během pěstování CO2.

Kromě betonu se ve stavebnictví stále více používají i konopné izolace jako přírodní a především zdravější alternativa skelné vaty, bohužel jejich cena je v současnosti stále mnohem vyšší než u běžných nepřírodních izolačních materiálů. Pokud vás využití konopí jako přírodního a zdravého stavebního materiálu zaujalo, navštivte v listopadu veletrh Cannafest v Praze, kde se každoročně konají workshopy zaměřené právě na zpracování konopných vláken.  

foto: Shutterstock, zdroj: Youtube

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...