fbpx

Zveřejněno: 27. 8. 2017

Když chodí veverka s netopýrem, tak i ona spí hlavou dolů. Brazilské přísloví má symbolizovat to, že když někoho milujeme, nezřídka se mu ve všem přizpůsobíme. Netopýr je ovšem zvíře velmi svérázné. Je to jediný létající noční savec, ulétne až 55 kilometrů za hodinu. Logicky mu není věnován den, ale noc, konkrétně Evropská noc pro netopýry. Ta letos připadá na pondělí 28. srpna.

Jak může veřejnost přispět k tomu, aby netopýří populace žila bez problémů? „Netopýři na tom nejsou špatně. Jediné, na co by mohli lidé myslet, je nekácet staré stromy, ovocné aleje. Osmdesát procent života se totiž odvíjí právě ve starých stromech, v jejich dutinách. Žijí tam i netopýři, drží se tam. V létě ještě mohou někam uletět, horší to je pak v zimě,“ říká Petr Kolomazník ze záchranné stanice v Praze 12-Cholupicích.

shutterstock 485938183

Proč spí netopýři hlavou dolů? I to se dovíte během dnů a večerů s netopýry.

Akce v Moravském krasu

U příležitosti evropské netopýří noci se na mnoha místech České republiky lidé mohou setkat s živými netopýry, a to za účasti odborníků. Akce se ale ne vždy konají přímo v den D. Kupříkladu 9. září je možné zavítat do Kateřinské jeskyně a Domu přírody Moravského krasu na jedinečnou akci, která „večerní spolubydlící“ každoročně připomíná.

Organizátoři uvádějí, že netopýři mají neobyčejnou schopnost orientace ve tmě pomocí zvuků a jsou to jedni z nejšikovnějších akrobatů. "Pojďme netopýry společně lépe poznat, abychom je mohli účinněji chránit," lákají na akci, v rámci které se uskuteční prohlídka jeskyně nebo večerní pozorování živých netopýrů.

Netopýři ve tmě

Mezitím bude na zmíněné akci promítán dokumentární film režiséra Jana Hoška z roku 2009 Netopýři ve tmě. V anotaci na film je mimo jiné uvedeno, že mnoho smutných příběhů svědčí o tom, že netopýři – tedy létající savci – mohou být některým lidem nesympatičtí. „To ovšem nic nemění na tom, že jsou to zvířata přísně chráněná zákony České republiky i Unie. Počet druhů je pravděpodobně kolem 1 100, nejmenším je netopýrek thajský (1,7 g), největší rozpětí má kaloň Bismarckův (165 cm). Tito letouni představují jednu z největších záhad živočišné říše. Jsou skvělými letci a zejména jejich manévrovací schopnosti nemají v přírodě obdoby.“  

Ve filmu se mimo jiné můžete dozvědět, že maximální rychlost letu netopýra je asi 55 kilometrů za hodinu. „Fosilie netopýra stará padesát milionů let ukazuje, že tito tvorové se objevili již téměř v dnešní podobě,“ uvádí dále anotace. Do sledování netopýrů se může pustit každý. Na www.nyctalus.cz je mapa výskytu několika druhů těchto zajímavých nočních letců.

Netopýří poradna

Jiné akce k netopýří noci už proběhly. Kupříkladu v Berouně se 25. srpna uskutečnilo odpoledne s netopýry v tamním Muzeu Českého krasu. Jednalo se o přednášku s promítáním či netopýří dílničku – děti si domů odnesly vyrobeného netopýrka, konala se i netopýří poradna, k dispozici byly informační a propagační materiály či netopýří suvenýry.

Návštěvníci si také mohli zblízka prohlédnout, pohladit či nakrmit živé ochočené netopýry. V bývalém lomu na Chlumu (v Srbsku u Berouna) si  v sobotu 26. srpna zase zájemci mohli prohlédnout výstavu o netopýrech a večer se uskutečnila vycházka s ultrazvukovým detektorem k Berounce. Sledovat netopýry je totiž zajímavý mystický zážitek.

foto: Shutterstock, zdroj: Nyctalus.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...