fbpx

Zveřejněno: 14. 8. 2017

Během každoroční krvavé tradice Grindadráp vyhasne život několika stovkám kytovců. Lovci nahání zvířata na pobřeží, kde je zmasakrují během pár minut.

Každý rok proplouvá kolem Faerských ostrovů hejno kytovců. Přesně na tenhle okamžik čeká několik desítek lodí, které se dávají okamžitě do akce a zapojují se do honu na bezbranné velryby. Na moři je zakázáno kytovce zabíjet, a tak hejno čítající stovky jedinců zaženou lodě plné krvelačných lovců na jednu z pláží, které nazývají „pláže zabíjení“. Na pobřeží už jsou připraveny stovky lidí, kteří se přijedou kochat krvavou podívanou.

Lovu, který nazývají „Grindadráp“, se může zúčastnit kdokoliv. Zvířata vytáhnou z vody pomocí háku zachyceného za dýchací ústrojí a na mělčině jim zabodnou kopí za krk, aby se přerušila jejich mícha. Celé stádo je většinou vybito během 10 minut. Části z těl kytovců neslouží ke komerčním účelům, tedy nejsou určeny k prodeji, ale rozdělí se mezi zabijáky. Maso však obsahuje těžké kovy, a tak není vhodné ke konzumaci. Celá tradice se tedy stává pouze projevem sadistického násilí lidí, kteří snad nemají kousek citu v těle.

Legislativa k vraždění zvířat nahrává

Podle faerské legislativy je bohužel povoleno vybíjet i další druhy. Patří mezi ně nejen delfíni a kulohlavci, ale i plískavice a sviňuchy. Tato tradice je celosvětově kritizovaná a několik organizací bojuje za její zakázání. Mezi nejaktivnější patří například organizace Sea Sheperd, která chrání zvířata v mořích a oceánech. Používají metodu rázných přímých akcí, aby ochránili mořský život. Aktivisté ze Sea Shepherd bojují za záchranu velryb, vstupují do vody, aby zvířata ochránili před zavražděním, a tak se dostávají do právních nesnází s úřady. Dánské úřady přísně zakázaly vstup lodím a posádkám Sea Shepherd na území Faerských ostrovů, aktivisté ale zákazy nedodržují, a tak končí zatčením.

Objevila se také tvrzení, že do bojkotu protestů proti masakru bylo povoláno i dánské námořnictvo. Helikoptéry s policisty, hlídkové čluny a zásahové jednoty se naopak snaží aktivity soucitných a nenásilných lidí zastavit. 

foto: Youtube, zdroj: Sea Sheperd

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...