fbpx

Zveřejněno: 12. 8. 2017

Letošní lyžařská sezóna má sice přestávku, ale někde si sněžná děla neodpočinou ani v létě. Ve Švýcarsku se rozhodli s jejich pomocí bojovat proti důsledkům globálního oteplování a zachránit tající alpské ledovce.

Rozpouštějící se plochy vysokohorských ledovců jsou, jak známo, jedním z indikátorů toho, že se na naší planetě skutečně mění klimatické podmínky. I když se zdá, že nemáme velké šance bojovat s přírodou, která se bouří proti tomu, jak s ní v posledních desetiletích zacházíme, vědci to nevzdávají a neustále vymýšlejí triky, jak zkusit tento problém vyřešit a oteplování alespoň zpomalit.

Dlouholeté zkušenosti ukazují, že navzdory snaze různých mezinárodních ekologických skupin a osvícených vědců po celém světě, nejsme schopni se s klimatickými změnami poprat na globální úrovni. Proč to tedy nezkusit na té lokální? Aspoň tak na to pohlížejí ve Švýcarsku, kde využili poznatků Johannese Oerlemanse a jeho kolegů z univerzity v nizozemském Utrechtu.

shutterstock 480689455

Ledovec na Morteratschi je důkazem o globálním oteplování, od roku 1860 se zmenšil o 2,5 kilometru

Na základě jejich výzkumů se Švýcaři rozhodli udělat něco pro záchranu svých proslulých ledovců. Využít k tomu chtějí právě sněžná děla, která během zimní sezóny vylepšují stav sněhové pokrývky na sjezdovkách a běžeckých tratích.

Národnímu pokladu jde o „život“

Testování celého projektu začne na ledovci Morteratsch, který je populární turistickou atrakcí a Švýcaři ho považují za národní poklad. Jenže vlivem klimatických změn se tento poklad ročně zmenší až 40 metrů, takže už dávno není jeho délka 8,5 kilometrů, jako tomu bylo v roce 1860, ale pouhých 6 kilometrů.

O záchranu ledovce se tedy letos v létě pokusí čtyři až pět tisíc sněžných děl, která na něj ještě během léta chrlit vrstvu sněhu, a chránit tak jeho horní vrstvu před působením slunečních paprsků. A možná se dokonce naplní vize nejoptimističtějších glaciologů, že by "přichlazovaný" ledovec mohl opět začít dorůstat.

foto: Shutterstock, zdroj: Live Science

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...