fbpx

Dva bývalí surfaři začali čistit dna moří. Pronajali si loď a chrání i žraloky

Zveřejněno: 25. 7. 2018

Alex a Andrew bývali nadšení surfaři. Začalo je ale štvát, že odložené surfy na březích nemohli občas najít mezi odpadky. To je přimělo, aby se začali potápět a sbírat odpadky ze dna. Tak vznikl projekt 4Ocean, který jen za minulý rok ulehčil oceánům v sedmi různých zemích světa bezmála o 40 tun odpadu. Do projektu se přitom může zapojit každý.

Související…

Pět největších hrozeb pro světový oceán a jak jim čelit
Zdeňka Musilová

Projekt na záchranu moří a oceánů 4Ocean oficiálně odstartoval v lednu 2017. V únoru se na Floridě konal první veřejný úklid pláže, kterého se zúčastnilo přes 200 lidí. Společnými silami sesbírali více než 11 tun odpadků. O dva měsíce později představili Alex a Andrew na Den Země svůj první "sponzorský náramek".

Pokud se dostanete třeba do USA, na Filipíny nebo do Norska, můžete se stát dobrovolníkem 4Ocean i vy.

V té době už měli pronajatou první loď s kapitánem, bylo tedy jasné, že projekt bude potřeba dál financovat. Náramky, které jsou kompletně vyrobené z recyklovaného skla a plastu z mořského dna, veřejnost přijala a lidé je začali ve velkém nakupovat. Projekt 4Ocean se rozjel na plné obrátky.

Půl kila za náramek

Alex a Andrew mezitím představili další dva náramky – klasický 4Ocean a náramek na záchranu žraloků. Každý si je může koupit na webových stránkách za 20 dolarů. Organizace 4Ocean se zavázala, že za každý prodaný kus její dobrovolníci vysbírají jednu půl kilogramu odpadu z moře. Na své stránky pak umístila počítadlo hmotnosti sesbíraných odpadků.

Pokud budeme pokračovat ve znečišťování vod stále stejným tempem, bude v oceánech v roce 2050 víc odpadu než ryb.

I "žraločí náramek" má svůj smysl. Podle statistik  každoročně rukou člověka zahyne více než 100 milionů žraloků  a tento živočišný druh je téměř na pokraji svého vyhynutí. Projekt 4Ocean proto vytvořil limitovanou edici svých náramků, tentokrát tematicky v šedé barvě, aby podpořil jejich záchranu. Nadacím jako Shark Savers a Sharks4Kids putuje 10 % zisku z prodeje. Půl kilogramu odpadu, který zmizí z oceánu, je samozřejmostí.

mlw 4078

K 4Ocean se může přidat každý, ať už nákupem náramku, nebo samotným sběrem odpadků


Přidat se může každý

Pokud se dostanete třeba do USA, na Filipíny nebo do Norska, můžete se stát dobrovolníkem 4Ocean i vy. Stačí jen vyplnit formulář na stránkách projektu, koupit si opalovací krém a vyrazit na pláže. Více než 80 % odpadu, který je v mořích a oceánech se tam dostal právě z pobřeží. PET lahev odhozená na ulici se může působením povětrnostních podmínek dostat do řeky, která o několik set kilometrů dál ústí do moře.

Studie Světového ekonomického fóra prokázala, že v současnosti je v oceánech přes 250 tisíc tun plastu. Pokud podle tohoto dokumentu budeme pokračovat ve znečišťování vod stále stejným tempem, bude v oceánech v roce 2050 víc odpadu než ryb.

foto: 4Ocean, zdroj: 4Ocean

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...