fbpx

Zveřejněno: 24. 7. 2017

Medúz jsou plná moře, dětských plen plné skládky. Ani jedno z toho nepředstavuje pro obyčejného smrtelníka nic pozitivního. Řešení přinesla izraelská inovativní společnost Cine'al Ltd. Její tým totiž našel způsob, jak plenky rovnou vyrobit právě z medúz a vyřešit oba problémy najednou. 

V posledních letech se kolonie medúz dle slov odborníků rozrostly tak rychle, že brzy budou v oceánu převládat. Díky nadměrnému rybolovu je ohrožuje čím dál méně predátorů, tím mizí i konkurence, se kterou byli tito mořští živočichové nuceni soutěžit o potravu. A to pro oceán znamená skutečnou hrozbu. Podle Národní vědecké nadace jen v Mexickém zálivu kolonie medúz dosahuje rozlohy neuvěřitelných 100 mil (zhruba 160 km)!

Stejně znepokojivé je i neustále přibývající množství plenek, které  rok co rok skončí na skládkách. Ty jsou vyrobeny ze syntetických polymerů, které se v přírodě rozkládají stovky let. Jen ve Spojených státech jich v odpadu každoročně skončí 27 miliard, tedy 3,4 milionu tun odpadu.

Děti pěkně do medúzích plen!

shutterstock 457769221

Plenky z medúz by měly více absorbovat vlhkost.

Medúzí pleny by měly být několikrát rychleji rozložitelné. Podle odhadů by se mělo jednat o 1 měsíc, kdy taková plena „zmizí“ ze zemského povrchu.

A ptáte se, jak bude vlastně fungovat? Pracuje se s předpokladem, že odstraněním masa medúzy a jejím naplněním antibiotickými nanočásticemi, které odstraní žahavé části, se vytvoří „hydromash“ –  silný, flexibilní a během několika týdnů zcela biologicky odbouratelný materiál. Ten má zajistit miminku komfort a sucho jako jakékoli jiné plenky. Hmota by dokonce měla mít schopnost pojmout více tekutiny, takže plen za den by mělo být použito méně. 

Vzhledem k tomu, že celosvětový trh s plenkami v roce 2015 dosáhl odhadovaných 52 miliard dolarů, má tato technologie pro svůj pozitivní vliv na planetu obrovský potenciál. Pokud hygienické plenky z medúz na trhu obstojí, nic nebude bránit jejich celosvětové výrobě. 

foto: Shutterstock, zdroj: Organic Lifestyle Magazine

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...