fbpx

Zveřejněno: 11. 7. 2017

Nedostatek a znečištění vody je jedním z největších problémů současného světa. Znečištěná voda se negativně projevuje na stavu životního prostředí, omezuje přístup části lidské populace k pitné vodě, je příčinou vážných onemocnění i úmrtí a podílí se na vymírání vodních živočichů a rostlin. Možná se ale našlo částečné řešení. Vědci v Alžírsku zjistili, že k odstranění kyselých barviv z průmyslových odpadních vod stačí obyčejná pomerančová kůra.

"Syntetická barviva jsou široce používána v mnohých průmyslových odvětvích včetně nábytkářského, tiskařského, textilního, fotografického. A jsou také častou přísadou ropných produktů," říká Benaïssa Houcine z Přírodovědecké fakulty z Univerzity v Tlemcen v Alžírsku. "Odpadová voda je jimi velmi znečištěna a její vypouštění do prostředí je mimořádně škodlivé," doplňuje vědkyně, která se čištěním odpadních vod dlouhodobě zabývá.

Při hledání alternativy k chemickému Benaïssa zkoušela i různé zemědělské a potravinářské vedlejší produkty. Mezi nimi se nejlépe osvědčila pomerančová kůra, která absorbovala hned čtyři kyselá barviva z uměle vytvořených vzorků znečištěné vody. Výzkum podle ní dokázal, že absorpce je závislá na koncentraci barviva, jeho chemické struktuře i teplotě. Pomerančová kůra absorbovala chemikálie jen do 25 °C, při vyšších teplotách už nikoli. Nicméně gram pomerančové kůry absorboval silná syntetická barviv v rozmezí od 40 do 70 miligramů.

shutterstock 359466440

Blýská se na lepší časy, co se týče čistoty světových oceánů?

Levná přírodní alternativa

Pomerančová kůra má  tedy podle vědkyně značný potenciál pro odstraňování nebezpečných barviv z vodních toků. "Pomerančová kůra tak může být použita jako levná, přírodní a dostupná alternativa k nákladnějším materiálům. Navíc se předpokládá, že může být účinná i při odstraňování jiných škodlivých a nežádoucích látek v  odpadních vodách," doplňuje Benaïssa Houcine.

Další její plánovaný výzkum bude zaměřen na to, aby byl tento čisticí proces efektivní a využitelný v reálném prostředí. Výzkumníci chtějí také analyzovat biochemické prvky v pomerančové kůře, na které se barvivo během absorpce váže.

V tomto výzkumu už pokročili vědci z australské Flinders University. Ti získali z pomerančové kůry polymer, který zachycuje ve vodě a půdě rtuť. Polymer by se mohl využít i jako prevence ve vodovodních trubkách, kde by se stopy rtuti zachycovaly. Zároveň plánují, že látka bude využitelná i při čištění oceánů.

foto: Shutterstock, zdroj: Businessinsider

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...