fbpx

Pohyby pólů země se nedají vypočítat, navíc je zkresluje globální oteplování způsobené lidmi

Zveřejněno: 11. 7. 2018

Pravé polární putování (TPW) je podle vědeckého serveru Message To Eagle mechanismus, který popisuje změny rotování naší planety. Díky němu víme, že se zeměpisná poloha severního a jižního pólu mění. Anebo takzvaně "bloudí". V budoucnu se tak kvůli tomuto pohybu změní celá podnební pásma. Česko se tak klidně může ocitnout v tropech.

Související…

Vědci říkají: Změny klimatu souvisí s CO2, jsou mnohem intenzivnější
Radek Chlup

Tento jev neexistuje pouze na Zemi. Putují také póly na Marsu nebo na měsíci Enceladus (šestý největší měsíc Saturnu). Tyto změny rotace planet vznikají kvůli změnám v rozložení hmoty planet a měsíců. Pokud pak póly doputují do určitého úhlu, mohou se měnit teploty kolem nich. Teplá místa se stávají chladnými a chladná teplými.

Česká republika by klidně mohla být tropickou oblastí, ale i chladnou mrazivou plání.

To samé přitom platí i pro podnebí a pásma. Proto se v budoucnosti tropická místa, která dnes známe třeba z Afriky, mohou nacházet v pozici, kde byl jižní anebo severní pól. To samozřejmě platí i pro další oblasti.

zemekoule rovnik

Posuny pólů nejde vypočítat, přesto se o nich ví už od předminulého století

Jednotlivá území mohou být úplně přeskládána, takže Česká republika by klidně mohla být tropickou oblastí, ale i chladnou mrazivou plání. Země takto díky polárnímu putování v minulosti prošla už více změnami. Nikdo ale nedokáže vypočítat, kam se naše planeta díky tomuto bloudění v budoucnu pohne. 

Chaos jako řád

Přesto se však nejedná o chaotický proces. Vědci jsou přesvědčeni že se nakonec tento pohyb ustálí a změnu oblastí půjde přesněji určit. Stejně tak jako budoucí tropické, mírné a chladné oblasti.

Odhalení pohybu pólů zkreslují klimatické změny, za něž je zodpovědný člověk.

Pohyby osy země jsou každopádně vzácné a lidé je v podstatě nepostřehnou. Během několika milionů let se póly pohybovaly pouze několikrát. A i v dnešní vyspělé době může být toto bloudění odhaleno až s odstupem měsíců nebo i let, a to díky změnám klimatických cyklů. Jenže toto odhalení zkreslují klimatické změny, za něž je zodpovědný člověk.

Od předminulého století

Za polární putování může také mnoho dalších faktorů, mezi něž patří například náraz asteroidů nebo výbuchy sopek. Příčin je však mnohem víc, pohyb osy může přinést třeba i změna v topografii hranice zemského jádra a zemského pláště.

Na polární putování je potřeba nezapomínat a počítat s ním při globální ochraně Země.

arktida

Krajina na Arktidě je důkazem, že se poloha pólů mění. Bohužel se mění podnebí i díky činnosti lidí

Koncept polárního putování naší planety byl poprvé zaznamenán před 140 lety. Už v 19. století astronomové věděli, že geografické polohy pólů se mění. Toto putování bylo nejvíce prokázáno na změnách arktické a antarktické krajiny. Polární putování také souvisí se změnami magnetického působení Země. I zemská přitažlivost se tedy v čase mění.

Polární putování je sice přirozené, ale zásahy člověka mohou tento proces ovlivňovat, měnit intenzitu pohybů země a jejich počet. Proto je potřeba na polární putování nezapomínat a počítat s ním při globální ochraně Země.

foto: Shutterstock, zdroj: Messagetoeagle

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...