fbpx

Zveřejněno: 14. 6. 2017

Víte, že až 1 miliarda ptáků po celém světě ročně zahyne kvůli nárazu do skleněných ploch? Mezi ně patří i zastávky veřejné dopravy. Česká společnost ornitologická ve spolupráci s BirdLife Internacional a mnoha angažovanými dobrovolníky se rozhodla to změnit. Jak?

V roce 2016 odstartoval projekt Bezpečně zastávky, který si dal za cíl zmapovat nebezpečné zastávky, které mohou ptáky připravit o život. Skleněné, ničím nezabezpečené zastávky zabíjejí ptáky v podstatě celoročně, tedy nejen během vegetačního období. Ptáci nejsou v letu schopni zaregistrovat čiré plochy. Odraz ve skle je pro ně signálem, že se za ním nachází volná krajina. Když narazí do skleněné zastávky, většinou na místě umírají. Česká společnost ornitologická (ČSO) má již dlouhodobě v hledáčku svého zájmu zabezpečení protihlukových stěn podél dálnic anebo zabezpečování budov. V loňském roce si vzala ČSO na svá bedra také zabezpečení zastávek hromadné dopravy.

05_Santoska.jpg

Zastávka v Praze na Sanošce je jednou z těch lépe zabezpečených

Černé siluety nefungují

Bylo zjištěno, že černé siluety ptáků, které byly dosud používány, jsou neúčinné, a tak se musí nahradit vhodnější variantou. S pomocí spolupracující veřejnosti byly vybírány opravdu nebezpečné zastávky a následně probíhalo jednání s jejich majiteli, které se týkalo jejich efektivního zabezpečení.

Vzory musí být nalepeny hustě

U skleněných zastávek je ještě vyšší riziko nárazu ptáků, pokud se za sklem nachází vodní tok anebo rozsáhlá zelená plocha. Aby byla zastávka skutečně zabezpečená, musí se po celé skleněné ploše nalepit obrysy ptáků, ale třeba i pravidelný vzor, vhodným řešením jsou například pruhy nebo kroužky. Samolepky je nutné vylepit opravdu hustě, čímž se opticky rozbije dojem souvisle prostupné plochy.

Chraňte je před smrtí

Akce měla natolik pozitivní ohlas, že již dva měsíce po jejím spuštění bylo nahlášeno 2 500 zastávek hromadné dopravy, které by bylo vhodné zabezpečit zmíněnými samolepkami. Máte-li i vy ve svém vlastnictví nějakou větší skleněnou plochu, chraňte před ní ptactvo vhodnými, hustě umístěnými obrazci. Zabráníte tak zbytečné smrti ptáků, kteří v těchto plochách nejsou schopni včas poznat hrozící nebezpečí.

03_Knezeves.jpg

Dobře zabezpečená skleněná zastávka může být i s barevnými hustě nalepenými obrazci

Jak můžete pomoci i vy

Chtěli byste znát podrobněji způsoby ochrany naší přírody, ptactva, rostlin, ale i zajímavých oblastí? Zajímá vás výskyt ohrožených druhů zvířat vyskytujících se na našem území? Máte potřebu dělat něco pro ochranu přírody? Pak se informujte přímo u České společnosti ornitologické anebo se rovnou staňte jejími členy. ČSO můžete podpořit hned několika způsoby – stát se členy největší nevládní organizace na ochranu a výzkum ptactva v ČR. Podpořit můžete také firemním sponzorstvím nebo finančním darem jakožto jednotlivec či využít reklamní prostor ČSO.

 

foto: Dušan Vodnárek, Iva Farová, Monika Melichárková , zdroj: BirdLife International

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...