fbpx

Zveřejněno: 31. 7. 2017

Švédskému městu Kiruna, největšímu světovému nalezišti železné rudy, hrozí zničení. Tisíce obyvatel stojí před zásadní otázkou: stěhovat se ze svých domovů, či se pokusit své město zachránit? A díky tomuto zlatému vejci začíná být druhá, příznivější varianta zase na dosah...

Kutání železné žíly a kopání štol rozvibrovalo celé město natolik, že bude-li těžba pokračovat, musí se přes 19 tisíc lidí přesunout alespoň o 3 kilometry dál. Designéři Bigert a Bergström, kteří jsou známí bojem za vyrovnaný vztah člověka a životního prostředí, proto přišli s geniálním řešením – nainstalovat na místo tak pompézní věc, že se o ní budou nejen všichni bavit, ale zároveň bude sloužit sdružování místních, aby se touto problematikou mohli pravidelně zabývat společně. A to se neobešlo bez spojení příjemného s užitečným. Zlaté vejce je totiž ve skutečnosti prvotřídní saunou. 

Otázku záchrany města nese i ve svém vizuálu. Vedle toho, že vejce je obecně symbolem znovuzrození, je sauna pokryta zrcadlovým nerezovým plechem, který odráží okolí a skládá tak obdivuhodné obrazce města, jež by mohlo opět ožít. Symbolika života je pak ukrytá i v samotných kamnech sauny. Jejich tvar je totiž podobný lidskému srdci. 

Designéři se před sedmi lety proslavili tím, že se ve Stockholmu zavěsili k obrovské skulptuře molekuly CO2, čímž dávali najevo, kolik oxidu uhličitého zbytečně produkujeme. Nyní se ale zapíší pravděpodobně ještě daleko větším projektem. Zlaté vejce už totiž pozitivně oslovilo statisíce lidí, kteří chtějí Kirunu zachránit. V opozici jsou správci města. Zavřením dolu by celá Kiruna ztratila velmi významný ekonomický potenciál.

Kiruna má co nabídnout

Pro milovníky adrenalinu se ve městě nachází sjezdovka. Dalšími zajímavostmi jsou psí spřežení a chov sobů. Ve městě žije i kultura. Koná se zde totiž letní hudební festival. I když se město nachází za polárním kruhem, není zaostalou pustinou. Nabízí plavecký bazén, školy, supermarkety, hotely, vlakové i autobusové spojení, nemocnice a další objekty. Jedná se o propojenou přátelskou komunitu lidí, žijících klidný život daleko od moderní společnosti, ale na vysoké úrovni. 

shutterstock 370011992

V ledovém království můžete i přespat.

Největším lákadlem švédského města je jeho ledový hotel. Jedná se o vůbec první stavbu svého druhu, která byla postavena z ledu. Hotel je stálým objektem nabízejícím luxusní apartmá. V každém se nachází vlastní vybavení a koupelna. Vše bylo vytesáno a každoročně je opět tvořeno vybranými talentovanými umělci. Uvnitř “ledového království” se nachází obrovský ledový bar. U něj se podává mnoho lahodných nápojů, mezi něž patří například kvalitní šampaňské. 

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Design You Trust, Youtube

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...