fbpx

Zveřejněno: 22. 5. 2017

Eroze pobřeží ohrožuje americkou Louisianu. Každou hodinu se ztrácí půda o rozloze jednoho fotbalového hřiště a do padesáti let může zmizet značná část tohoto státu. Začíná tak závod s časem.

„Desetiletí pronikání slané vody do půdy a poklesy a stoupání hladiny moře způsobily, že břehy Louisiany jsou nejrychleji mizícím pobřežím naší země,“ uvedl Travis Lux z WWNO (veřejné rádio pro New Orleans). „Stát ztrácí každou hodinu pevninu o rozloze jednoho fotbalového hřiště.“ Guvernér Louisiany se snaží urychlit federální povolovací proces a zahájit obnovu postižené oblasti co nejrychleji.: „Pobřeží Louisiany je v krizovém stavu, který vyžaduje okamžité kroky k odvrácení dalších škod. Brzké řešení přinese řadu výhod a obnoví ekonomiku – včetně výroby energie, dopravy, obchodu, rybolovu a přírodních zdrojů.“

lousiana shutterstock 96392051

Pobřeží Louisiany je v krizovém stavu, který vyžaduje okamžité kroky k odvrácení dalších škod.

Více než polovina obyvatel Louisiany žije na pobřeží

Pobřežní oblast je důležitá zejména pro energetický a námořní průmysl, stejně tak pro obchod. Eroze pobřeží se však urychluje. Guvernér státu uvádí: „Zmizelo více než 4 600 čtverečních kilometrů půdy v letech 1932 až 2010, včetně téměř 800 kilometrů čtverečních bažin mezi lety 2004 a 2008.“ Dále varuje, že pokud nyní nebudou provedeny potřebné kroky, do padesáti let se očekává, že zmizí dalších 6 000 čtverečních kilometrů.

Eroze pobřeží se zrychlila v posledních letech

Guvernér státu doufá, že toto prohlášení umožní pokračování pobřežních projektů: „Stát má v úmyslu realizovat více než 100 záchranných akcí na obnovu a ochranu pobřeží – jako je přestavba močálů a bariérových ostrovů – ale některé z těchto plánů se zpomalují kvůli federálním ekologickým povolením.“ Johnny Bradberry, výkonný asistent guvernéra pro pobřežní aktivity, říká: „Je to závod s časem. Abychom zachránili naše pobřeží, je třeba učinit odvážná rozhodnutí.“

louisiana shutterstock 500441338

Většina obyvatel Louisiany žije na pobřeží. Kam půjdou, když se do padesáti let očekává zmizení dalších 6 000 čtverečních kilometrů.

Mistrný plán

Projekty, na které upírá guvernér svou pozornost, jsou součástí „Master Plan“ (Mistrný plán), který byl v dubnu letošního roku jednomyslně schválen státním výborem a měl by vyjít na 50 miliard dolarů. Tento program se do značné míry spoléhá na peníze z vyrovnání sporu o ropných skvrnách z roku 2010. V čem spočívá navrhovaná myšlenka? Například doporučuje zpomalit ztrátu půdy odklonem řek, navrhuje přestavbu močálů nebo rozsáhlou výstavbu ochranných hrází.

I přes tento smělý plán se nikdo neodváží říct, jestli bude možné pobřeží zachránit, neboť hladina moří stále stoupá.

 

Čtěte také:

Chile vyhlásilo národní park na neuvěřitelných 11 milionech akrů

Vědci vyvíjejí bioplast z otrub. Za pět let budeme mít první produkty

Lze odvrátit ekologickou katastrofu?

 

foto: Shutterstock, zdroj: Dredge wire

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...