fbpx

Mír, klid, harmonie a dokonalé souznění – přesně v takovém duchu se nesou zahrady inspirované buddhistickým učením zen, které se pyšní mimořádným relaxačním účinkem

Zveřejněno: 17. 3. 2023

Zenové zahrady, jejichž hlavními zásadami jsou přirozenost a jednoduchost, byly po staletí zdokonalovány buddhistickými mnichy s cílem vytvořit unikátní prostor pro meditaci. Základní struktura a principy zenových zahrad zůstaly po celý čas stejné, a proto i dnes můžeme těžit z této stoletími prověřené východní moudrosti.

shutterstock 231901129

V Zen filosofii jsou důležité kameny – ty buď symbolizují harmonii mezi tělem, srdcem a duší nebo rodinu.

Někdy jsou zenové zahrady označovány jako suché nebo kamenné, a to z důvodu absolutní absence vody, která je pro tyto prostory mnohdy typická. Přestože v nich nenajdeme jezírka či fontány, symbolika vody v zenových zahradách úplně nevymizela – voda je zde nahrazena bílým štěrkem nebo pískem, které zahradní plochu zdobí buď v podobě ostrůvků, znázorňujících jezera a moře, nebo vlnitých cest, symbolizujících řeky. Písek i štěrk jsou navíc mnohdy dekorovány celou řadou kreativních vzorů, které jsou jednoduše vytvořeny hráběmi a které připomínají lehkost vodních vlnek.

Harmonie těla, srdce a duše

Vedle štěrku a písku mají mimořádnou důležitost také skály, kameny a oblázky, které jsou taktéž obdařeny bohatou symbolikou. Podstatnou roli zde hraje i jejich velikost a tvar, vždy však platí, že by měly být oblé nebo obroušené. V zenové zahradě by měly být zastoupeny především všechny základní typy kamenů, a to nízký vertikální (kámen duše), vysoký vertikální (kámen těla), plochý (kámen srdce) a dále klenutý kámen s širokým plochým vrcholem a volský kámen s vyvýšeným koncem jedné strany. Význam má i jejich konečné uspořádání – nejčastěji se vyskytují v základní sestavě po třech, někdy i po pěti nebo sedmi. Základní trojici tvoří vysoký vertikální kámen, symbolizující muže nebo také Buddhu, a dva menší kameny po jeho stranách, symbolizující ženu nebo bohyni a dítě.

zen shutterstock 529151101

Zenové zahrady vsází na jednoduchost a přirozenost, díky čemuž působí vysoce harmonicky a relaxačně.

Rovnováha jin a jang

Kamenný základ s chladivým působením dokonale doplní svěží zeleň, která je v zenových zahradách spíše jen doplňkem celé kompozice. Zastoupení v nich může mít v podobě stromů, jako jsou borovice, bambus či javor, a dále ozdobných dřevin i keřů, které jsou vždy pečlivě zastřihávány do malebných tvarů. Rostliny, byliny a mechy, kterých v zenových zahradách najdeme jen minimální množství, sem buď vnáší další náboženskou symboliku, jako například posvátná rostlina lotos, nebo vytváří harmonii mezi jinovou a jangovou složkou. Například tmavě zelené rostliny jsou obdařeny jinovou energií, kterou vyrovnají rostliny se zářivě žlutými květy šířící energii jang.

Místo spojené s nekonečným vesmírem

Zenové zahrady mnohdy zdobí také stavba v japonském stylu, jakou může být pagoda, pergola či altán, jež navíc nabídne vhodné místo pro rozjímání a relaxaci. Dekorativním doplňkem těchto zahrad bývá i venkovní osvětlení, které vytváří zajímavou hru světla a stínů a nasvěcuje kompozice kamenů a dřevin.

Související…

Láká vás ekozahradničení? Vytvořte si zahradu, kterou nemusíte plít
Naďa Hanuš Vávrová

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...