fbpx

Zveřejněno: 11. 4. 2017

Čističky vzduchu nemusí být jen drahé přístroje, které proženou přes své filtry vzduch v místnosti. Na podobném principu, ovšem zcela přírodní cestou, fungují i některé pokojové rostliny, které díky svým pletivům pročistí ovzduší a pomocí silic ho i vydezinfikují.

Jak myslíte, že se udržuje zdravý vzduch na vesmírných stanicích? Právě pomocí některých druhů rostlin. Zatímco jedny pomohou zbavit se v ovzduší formaldehydu, další vyčistí okolí od acetonu, trichloretylenu nebo těžkých kovů. Spodní strana jejich listů, podle druhu rostliny, často obsahuje desítky, stovky, někdy i tisíce průduchů na 1 mm². Nasají do sebe tedy obrovské množství organických látek, ty rozloží a dále použijí nebo uloží ve svých rostlinných pletivech.

Které rostliny se vyplatí mít doma

Nephrolepis, palma Areca, Aloe Vera, Scindapsus, Spathiphyllum, zelenec, tenura, břečťan, palma datlová, eukalyptus, filodendron, vánoční hvězda - pryšec, anturie, dracena, šeflera, Chamaedorea, s žádnou z těchto rostlin nepochybíte, pokud si ji pořídíte. Ovšem na výběr máte i z těch kvetoucích. Například gerbery, které mají velmi půvabné květy, mohou zbavit váš interiér hned několika škodlivin, a to acetonu, formaldehydu, benzenu a trichloretylenu.

kvetiny jako filtr shutterstock 548268607

Stačí mít doma malou zahrádku a hned se vám bude lépe dýchat.

Jak to ty zázračné květiny dokážou

Nejškodlivější látky vyskytující se ve vdechovaném vzduchu obsahují těkavé organické molekuly s uhlíkem. A právě uhlík je prvek, který rostliny potřebují ke své výživě. Jsou schopny ho přijímat odkudkoli, tedy jak z půdy, tak z vody nebo ze vzduchu. Rostliny do sebe tyto substance nasají a dále je pak zpracovávají. Společně s nimi zároveň absorbují i takové prvky, které v sobě uhlík nemají. Odfiltrují tak ze vzduchu nejen oxid uhličitý, ale i další škodliviny.

Prokázané výsledky výzkumů

V minulosti bylo spojeno s výzkumem rostlinných „čističek“ vzduchu mnoho testů probíhajících po celém světě. Ve všech obstála flora na výbornou. Takovéto filtrování ovzduší je až 40x účinnější než to pomocí syntetických přístrojů. Pochopitelně je k tomu třeba využít ty správné rostliny. Ty jsou schopny odstranit z vašeho okolí až 95 % škodlivých látek.

kvetiny jako filtr shutterstock 544750558

Květiny nejsou jen prospěšné. V interiéru mohou sloužit i jako skvělý designový prvek.

Jak se projevuje syndrom nemocných budov

V době, kdy jsme byli nuceni do bytu či kanceláře pořídit nový nábytek nebo koberce, bylo ve vzduchu nadlimitní množství formaldehydu. Pokud pracujeme s barvami, ředidly nebo dochucovadly, vypařuje se do ovzduší trichloretylen. Některé budovy jsou trvale vlhčí, což pro mnohé osoby znamená permanentní dýchací obtíže. Lidé v nezdravém prostředí častěji trpí kašlem, kýcháním, podrážděnými sliznicemi, bolestmi hlavy, ale i nadměrnou únavou. Při dlouhotrvajícím působení pak přicházejí alergie a astma. To všechno mají na svědomí nemocné budovy.

Filtrační systém rostlin

Kuřákům a těm, kteří vaří na plynových spotřebičích, jsou doporučovány hlavně zelence. Jsou natolik nenáročné, že jim nevadí nejen znečištěný vzduch, ale ani střídání teplot. Elegantní palmy druhu Chamaedorea, stejně tak jako odolné Spathiphylum, se také hodí. Přírodním filtrem na amoniak a xylen jsou anturie, břečťany, datlovníky, dracény, ledviníky, tenury. Tato skupina rostlin si stejně tak dobře poradí i se škodlivým trichloretylenem. K filtraci vzduchu obsahujícího formaldehyd využijte nejlépe opět zelence nebo břečťany, tenury, fíkusy, filodendrony, ledviníky, vánoční hvězdy a potosy. Filtrační systém kamélií je natolik dokonalý, že si poradí dokonce s těžkými kovy, například s olovem a rtutí.

Čtěte také: Bioženy ohrožují zemi?, Opravdu by měl být guerilla gardening nezákonný?, Budeme jezdit i na lógr?, Budou hladiny oceánů skrývat obří baterie? 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...