fbpx

Zveřejněno: 25. 8. 2017

Neilu Harbissonovi je 33 let a je to avantgardní umělec, který v současné době žije v New Yorku. Zároveň je oficiálně prvním člověkem na planetě, kterého vláda Spojeného království oficiálně uznala za kyborga. Zdobí ho totiž jedno drobné vylepšení – přímo v lebce má implantovanou anténu, která mu pomáhá vnímat věci, na něž je lidské tělo krátké. S Neilem se navíc poprvé můžete potkat v Praze. Bude jedním z řečníků festivalu Future Port Prague, který proběhne už 7. září. 

Jedinečný příběh Neilova života začíná vlastně už v dětství – narodil se totiž s extrémní formou barevné slepoty, kvůli které dokázal rozeznat v podstatě jen odstíny na černobílém spektru. Přesto měl od malička velmi blízko k umění, nejdříve k hudbě, ale v 16 letech začal se speciálním povolením studovat výtvarné umění na Institutu Alexandra Satorrase v Mataró ve Španělsku.

Slyšet barvy

Po přestěhování do Londýna začal v roce 2003 pracovat na tom, čím je dnes známý po celém světě – anténě zabudované přímo do lebky, která měla původně pouze jediný účel – pomáhat Neilovi překládat barevné frekvence do zvukových frekvencí. Díky tomu se postupně naučil „slyšet barvy“ – rozpoznávat odstíny barev podle zvuku. Dnes, po několika vylepšeních, mu anténa umožňuje rozpoznávat i barvy lidskému oku nezachytitelné (infračervené nebo ultrafialové záření), přijímat hovory nebo prohlížet vizuální informace posílané přímo do jeho lebky na dálku prostřednictvím internetu.

neil harbisson 02

Neil Harbisson umí slyšet barvy. Chcete vědět, jak zní třeba špinavá ponožka? Podívejte se na video.

Jeden z nejkontroverznějších umělců všech dob

Neil využívá svůj nový smysl nejen v každodenním životě, ale také ve své umělecké dráze. V rámci svého prvního hudebního vystoupení v pozici kyborga pokreslil piano barvami a následně za pomoci své antény a frekvence jednotlivých barev vytvořil hudební skladbu. Stejným stylem nahrál kolekci audioskladeb překládajících barvy v obličeji světoznámých celebrit (např. Leonardo DiCaprio, Al Gore, Woody Allen, Nicole Kidman, Steve Wozniak atd.).

V Colour Scores se naopak Neil snaží zachytávat každodenní zvuky kolem sebe (ruchy, hlasy, hudbu) a kreslí je barvami, které má s danými tóny asociované. Za svá díla byl v roce 2013 britským Guardianem vyhlášen jedním z 10 nejvíce kontroverzních umělců všech dob.

Neil Harbisson je zakladatelem Cyborg Foundation, mezinárodní organizace, která brání práva kyborgů po celém světě, „kyborgismus“ samotný propaguje jako umělecký směr a podporuje lidi, kteří se chtějí stát kyborgy. To bude také předmětem jeho vystoupební na pražském festivalu.

V rámci svých aktivit navíc natočil několik oceňovaných dokumentů a filmů, mezi nimi například krátký snímek Cyborg Foundation, který vyhrál jednu z hlavních cen na filmovém festivalu v Sundance.

foto: archiv, youtube, zdroj: Future Port Prague

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...